ILMAISUTAITO (IT)
Ilmaisutaito on elämyksellinen ja kokemuksellinen oppiaine. Opetuksen yleistavoitteena on oppilaan oman persoonan kehittäminen ja itseluottamuksen kasvattaminen, ilmaisun ilon löytyminen sekä teatteritaiteen monivivahteiseen maailmaan tutustuminen. Tiirismaan lukiossa voi valita 3 kurssia ilmaisutaitoa. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa valtakunnallinen teatteritaiteen lukiodiplomi.
Kurssien suoritusjärjestys: kurssit suoritetaan mieluiten numerojärjestyksessä.
Arviointi: Ilmaisutaito arvioidaan suoritusmerkinnällä. Koska ilmaisutaidon opiskelu perustuu oppilaan vapaaehtoiseen haluun ja kiinnostukseen kehittää ja vahvistaa itsetuntemustaan ja -luottamustaan sekä parantaa vuorovaikutustaitojaan, oppilaan itsearviointi ja opettajan kannustava palaute on arvioinnin perusta. Arvioinnin keskeinen elementti on asenne työskentelyyn itseensä ja ryhmän kanssa.
Koulukohtaiset soveltavat kurssit
IT 1. Peruskurssi – välineet haltuun
Ilmaisun perusvalmiuksien vahvistaminen ja kehittäminen. Tutustutaan oppiaineen luonteeseen ja sen työtapoihin; tutustutaan myös ryhmään ja itseen sen jäsenenä. Harjoitellaan oman ilmaisurohkeuden löytämistä. Tehdään erilaisia rentoutus-, hengitys-, keskittymis-, kontakti-, aisti-, liike-, ja ääniharjoituksia.
IT 2. Jatkokurssi – teatteri tutuksi
Tutustutaan teatterin maailmaan, sen historiaan ja ilmaisukeinoihin. Lisätään omaa esiintymisrohkeutta ja esiintymistaitoa. Käydään läpi teatterin historia ja kehitys. Käydään katsomassa jokin teatteriesitys, seurataan sen vastaanottoa ja analysoidaan esitys kritiikin pohjaksi. Tutustutaan teatterin osa-alueisiin ja roolityöhön. Valmistetaan pieni teematuotos tai näytelmä.
IT 3. Produktiokurssi – teatteria tekemään
Kolmas ilmaisutaidon kurssi on integroitu muihin koulumme taideaineisiin: musiikkiin, kuvataiteeseen ja tekstiilityöhön. Kurssi pyrkii antamaan kokemuksen ja elämyksen yhtenäisen teatteriesityksen valmistamisesta ja ohjaamaan intensiiviseen ja pitkäjännitteiseen työskentelyyn ryhmässä.
Tutustutaan näytelmän työstämiseen esitykseksi dramaturgian ehtojen pohjalta. Käytetään kaikki aiemmin opittu ilmaisuvalmius ja teatteritieto monipuolisesti.