KEMIA (KE)
Kemian opetuksen tehtävänä on antaa käsitys kemiallisen tiedon merkityksestä elämän eri alueilla. Lukion kemia käsittää yhden pakollisen kurssin (KE01) ja lisäksi voit valita 5 syventävää (KE02-KE06) sekä yhden soveltavan (KE07, työkurssi) kurssin. Ylioppilastutkinnon reaalikokeessa kemian kysymykset rakentuvat pakollisen sekä neljän valtakunnallisen syventävän (KE01-KE05) kurssin sisältöihin. Nämä viisi kurssia muodostavat minimikurssimäärän, josta teknillisten korkeakoulujen ja tiedekuntien oppilasvalinnassa voidaan antaa alkupisteitä ja joiden pohjalta pääsykoetehtävät laaditaan em. lisäksi myös yliopistojen matemaattis-luonnontieteellisissä ja lääketieteellisissä tiedekunnissa.
Kurssien suoritusjärjestys: Kemian kurssit on tarkoitettu suoritettavaksi numerojärjestyksessä, koska asiat pohjautuvat aina edellisiin tietoihin. Jos jostakin syystä on pakko poiketa järjestyksestä, niin asiasta on syytä neuvotella opettajan kanssa. Työkurssin (KE07) voi suorittaa missä kohtaa opintoja tahansa.
Kurssien sijoittuminen:
1. vuosi KE01 ja KE02
2. vuosi KE03, KE04 ja KE05
3. vuosi KE06
Arviointi: Kurssit KE01-KE05 arvioidaan numeroin. Kurssi KE06 ja KE07 arvioidaan joko numerolla tai suoritusmerkinnällä (asiasta sovitaan aina kurssin alussa opiskelijoiden kanssa).
Pakollinen kurssi
KE01 Kemiaa kaikkialla
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija saa kokemuksia, jotka herättävät ja syventävät kiinnostusta kemiaa ja sen opiskelua kohtaan. (Atomin rakenne, jaksollinen järjestelmä, alkuaineiden ja yhdisteiden ominaisuudet. kemialliset sidokset, poolisuus, aineiden erotusmenetelmät)
Syventävät kurssit
KE02 Ihmisen ja elinympäristön kemiaa
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa käyttää ja soveltaa orgaanisiin yhdisteisiin ja ainemäärään liittyviä käsitteitä jokapäiväisen elämän, ympäristön, yhteiskunnan ja teknologian ilmiöissä. (Orgaaniset yhdisteet ja niiden ominaisuudet, avaruusrakenne, isomeria, ainemäärä, pitoisuus, liuosten valmistaminen, aineen rakenteen analyysimenetelmät)
KE03 Reaktiot ja energia
Kurssilla käsitellään kemiallisen reaktion tapahtumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä niiden merkitystä elinympäristössä. (Stokiometriset laskut, kaasulait, energiamuutokset.)
KE04 Materiaalit ja teknologia
Kurssilla tutustutaan erilaisiin materiaaleihin (metallit, epämetallit, bio- ja synteettiset polymeerit, komposiitit) sekä sähkökemiaan.
KE05 Reaktiot ja tasapaino
Kurssilla käsitellään kemiallisen reaktion kinetiikkaa ja tasapainoa.
Koulukohtaiset soveltavat kurssit
KE06 Kohti ylioppilaskirjoituksia
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija vahvistaa, syventää ja täydentää aikaisemmilla kursseilla opittua kemiaa sekä oppii yhdistelemään eri osa-alueiden sisältöjä suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Suositellaan ennen ylioppilaskirjoituksia, jos aikoo kirjoittaa reaalissa kemian tai pyrkiä kemialla korkeamman asteen oppilaitoksiin.
KE07 Kemian työkurssi
Kurssilla syvennetään taitoja kokeellisen tiedonhankinnan menetelmistä (havainnointi, mittausmenetelmät, tulkinta ja selittäminen). Kurssi koostuu pääasiassa erilaisista laboratoriotöistä.