MUSIIKKI (MU) yleislinja
Lukion yleislinjalaiselle MU1 on pakollinen kurssi. Lisäksi opiskelijan on opiskeltava joko MU2-kurssi tai vaihtoehtoisesti KU2-kurssi.
Suoritusjärjestys: Pakolliset kurssit suoritetaan ennen muita kursseja, muuten suoritusjärjestys on vapaa.
Arviointi: musiikin kurssit 1 – 5 arvioidaan numeroin, muut kurssit suoritusmerkinnällä (S).
Pakolliset kurssit
MU 1. Musiikki ja minä
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija löytää oman tapansa toimia musiikin alueella. Hän pohtii oman musiikkisuhteensa kautta musiikin merkitystä ihmiselle ja ihmisten väliselle vuorovaikutukselle. Hän tutkii omia mahdollisuuksiaan musiikin tekijänä ja tulkitsijana, kuuntelijana sekä kulttuuripalvelujen käyttäjänä Kurssilla tutustutaan opiskelijoiden omaan ja muuhun paikalliseen musiikkitoimintaan. Opiskelija kehittää äänenkäyttöään ja soittotaitoaan musiikillisen ilmaisun välineenä.
MU 2. Moniääninen Suomi
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan suomalaista musiikkia ja vahvistaa omaa kulttuurista identiteettiään. Opiskelija tutkii erilaisia Suomessa esiintyviä musiikkikulttuureja ja niiden sisäisiä osakulttuureja ja oppii ymmärtämään niiden taustatekijöitä, kehitystä ja olennaisia piirteitä. Kurssilla tarkastellaan eurooppalaisen taidemusiikin vaikutuksia suomalaiseen musiikkikulttuuriin.
Opiskelussa käytetään monipuolisia työtapoja, erityisesti musisointia ja kuuntelua.
Syventävät kurssit
MU 3. Ovet auki musiikille
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan itselleen vieraita musiikinlajeja ja musiikkikulttuureja sekä ymmärtää musiikin kulttuurisidonnaisuutta. Hän tarkastelee eri musiikkikulttuurien käytäntöjen samankaltaisuutta tai erilaisuutta ja oppii ymmärtämään, miten jokainen kulttuuri määrittelee itse oman käsityksensä musiikista.
Kurssilla tutustutaan syvällisesti johonkin musiikinlajeihin tai musiikkikulttuureihin
MU 4. Musiikki viestii ja vaikuttaa
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu musiikin käyttöön ja vaikutusmahdollisuuksiin eri taidemuodoissa ja mediassa. Opiskelija perehtyy musiikin osuuteen esimerkiksi elokuvassa, näyttämöllä, joukkoviestimissä ja Internetissä sekä tutkii musiikin yhteyttä tekstiin, kuvaan ja liikkeeseen.
MU 5. Musiikkiprojekti
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhmässä tai itsenäisesti musiikillisen kokonaisuuden, jossa hän käyttää aiemmin hankkimiaan tietoja ja taitoja. Kyseessä voi olla esimerkiksi pienimuotoinen konsertti, ohjelmaa koulun juhliin, äänite tai taiteidenvälinen projekti.
Koulukohtaiset soveltavat kurssit
MU 6. Itsenäisen työskentelyn kurssi
Kurssilla tehdään musiikin tutkielma. Valmistavilla tunneilla annetaan opastusta aiheen valinnassa ja rajaamisessa sekä tiedon hankinnassa. Tutkielman voi laatia aikaisempien kurssien pohjalta tai oman musiikin erikoisalueesta. Kirjallinen työ voi sisältää musiikki- ja/tai kuvanäytteitä. Tutkielman laajuus on noin 15 %u2013 20 sivua.
MU 7. Lukiodiplomi
Kurssilla suoritetaan Opetushallituksen antamien ohjeiden mukaan valtakunnallinen musiikin lukiodiplomi.
MU 8-10. Kuorotoiminta
Kuorossa laulaminen
- kehittää omaa lauluääntä
- tutustuttaa monipuoliseen kuoro-ohjelmistoon
- antaa esiintymiskokemusta
- luo hyvää yhteishenkeä (esiintymiset, konsertit, matkat, kilpailut, festivaalit, pienyhtyeet ja ääni- ja kuvataltioinnit yms.).
Kuorotoimintaan osallistumiseksi muiden kuin musiikkilinjalaisten täytyy antaa laulunäyte. Opiskelija voi valikoitua tyttökuoro Tiirikkaan, poikakuoro Vastakaikuun tai Kamarikuoroon. Opiskelija voi osallistua yhteen tai useampaan kuoroon valintansa mukaan. Aktiivisesta osallistumisesta saa lukukausittain 1-2 kurssia.
MU 12-13. Vapaa säestys
Harjoitellaan opiskelijan lähtökohtiin nähden sopivalla tasolla pianolla säestämistä soinnuista, transponointia, soinnuttamista ja improvisaatiota. Opiskelija voi halutessaan suorittaa vapaan säestyksen kurssisuorituksia konservatoriolle.MU 14-15. Säveltapailu ja musiikin teoria
Kurssien tarkoituksena on kehittää käytännön säveltapailutaitoa ja musiikin teorian taitoja. Opiskelu sisältää melodian kuulemista, laulamista ja kirjoittamista, sointu- ja muoto-oppia, rytmien kuulemista, kirjoittamista ja lukemista sekä musiikin teorian tietoja.MU 16-18. Lukion orkesteri
Orkesteritoiminnassa tutustutaan eri aikakausien orkesterimusiikkiin, esiinnytään koulun juhlissa ja konserteissa sekä tehdään yhteistyötä kuorojen kanssa.
MU 19-20. Ääni- ja valotekniikka
Kurssilla opiskelija oppii käyttämään äänentoisto- ja valolaitteistoa. Opiskelijoiden vastuulla on koulun juhlien, konserttien ja produktioiden äänentoisto ja valot.
MU 21-22. Midi, nuotinnus ja sovittaminen
Opiskelija oppii käyttämään sekvensseri- ja nuotinnusohjelmia ja tekemään niillä sovituksia sekä miditaustoja esim. äänitteen pohjaksi.
MU 23-24. Äänittäminen ja miksaaminen
Opinnoissa edetään yksinkertaisen live-tilanteen stereopariäänitteen tekemisestä moniraitaäänitykseen.
MUSIIKKILINJAN MUSIIKIN KURSSIT (MUMU)
MU01 Musiikki ja minä (pakollinen valtakunnallinen kurssi)
Pakolliset musiikkitiedon ja -historian kurssit MUMU1 – MUMU4
MUMU1 Taidemusiikki (voidaan korvata musiikkioppilaitosten MUPE 4 -kurssilla)
TAVOITTEET: Opiskelija laajentaa tietämystään länsimaisen taidemusiikin aikakausista, historiasta ja tyyleistä ja hahmottaa suomalaisen taidemusiikin osaksi eurooppalaista kulttuuriperintöä.
TYÖTAVAT: musiikin kuuntelu, yhteismusisointi, ryhmätyöt ja esitelmät, konserttikäynti.
ARVIOINTI: Jatkuvaan näyttöön ja kurssikokeeseen perustuva numeroarviointi 4-10.
MUMU2 Kansojen musiikkia
TAVOITTEET: Opiskelija oppii tuntemaan etnisiä musiikkikulttuureita ja hahmottamaan eri puolilla maailmaa esiintyvien musiikkikulttuurien samnkaltaisuuksia ja eroavaisuuksia. Musiikkikulttuurit voidaan valita opiskelijoitten kiinnostuksen mukaan.
TYÖTAVAT: Musiikin kuuntelu, yhteismusisointi, musiikkilikunta, ryhmätyöt ja esitelmät, konserttikäynti.
ARVIOINTI: Jatkuvaan näyttöön ja kurssikokeeseen perustuva numeroarviointi 4-10.
MUMU3 Populaarimusiikin vaiheet
TAVOITTEET: Opiskelija oppii tuntemaan populaarimusiikin historiaa ja tunnistamaan sen tyylejä sekä merkittävimpiä artisteja ja yhtyeitä.
TYÖTAVAT: musiikin kuuntelu, yhteismusisointi, ryhmätyöt ja esitelmät, konserttikäynti
ARVIOINTI: Jatkuvaan näyttöön ja kurssikokeeseen perustuva numeroarviointi 4-10.
MUMU4 Näyttämömusiikki
TAVOITTEET: Perehdytään näyttämömusiikin tyyleihin ja vaiheisiin antiikin ajoista musiikkivideoon
TYÖTAVAT: musiikin kuuntelu, yhteismusisointi, ryhmätyöt ja esitelmät, käynti oopperassa tai musikaalissa
ARVIOINTI: Jatkuvaan näyttöön ja kurssikokeeseen perustuva numeroarviointi 4-10.
Syventävät/soveltavat kurssit
MUMU5 – 14 Musiikkiproduktio 1-10
Produkurssien sisältö vaihtelee vuosittain. Produktion sisältönä voi olla esim.
– konserttiohjelmiston kokoaminen (Joulukonsertit, juhlavuodet, säveltäjien merkkivuodet tai jokin musiikkigenre, artisti tai yhtye johon syvennytään)
– koulun juhliin liittyvien musiikkiesitysten valmistelu
– kaupungin tai muun kulttuuripuolen toimijan tilaustyö
Tavoitteet:
Opiskelija oppii suuren taiteellisen kokonaisuuden hahmottamista ja toteutuksen eri puolia, kokee yhteisöllisyyttä ja osaa toimia osana suurta koneistoa.
Työtavat:
– konsertin /tapahtuman /esityksen ideointi ja suunnittelu
– musiikin sovittaminen ja harjoittelu soittaen ja/tai laulaen kuorossa ja/tai solistina,
– mahdollisesti tanssi tai muu koreografia
– tilaisuuden markkinoinnin, logistiikan ja tekniikan suunnittelu ja toteutus.
MUMU15 – 22 Taideproduktiot 1-8
Musikaalikurssi
MUMU22 – 34 Kuorotoiminta 1-12
Opiskelijalla on mahdollisuus laulaa vuosittain kahdessa eri kuorokoonpanossa, sekakuorossa ja tyttö- tai poikakuorossa. Ohjelmisto koostuu pääsääntöisesti moniäänisestä a cappella -musiikista. Sen lisäksi voidaan harjoitella myös pienimuotoisia kuorolle ja orkesterille sävellettyjä teoksia ja säestyksellistä kuorolaulua. Kuorotoiminnan tarkoituksena on syventyä henkilökohtaisella tasolla eri säveltäjien, kulttuurien ja aikakausien musiikkiin, kehittää hengitys- ja laulutekniikkaa sekä nuotinlukutaitoa. Kuorotoimintaan sisältyy myös kansainvälistä yhteistyötä.
Tavoitteet
– Henkilökohtaisen musiikkisuhteen syventäminen
– äänenkäytön ja hengityksen hallinta
– Yhteisöllisyyden kokemus musiikissa
MUMU35 – 40 Orkesteritoiminta 1 – 6
Koulun orkesterin keskeisin tehtävä on koulun tapahtumissa ja juhlissa esiintyminen, ja esimerkiksi vanhojen tanssien säestäminen. Orkesteritoiminta on myös keskeinen osa musikaalien toteutusta.
MUMU41- 43 Äänenkäyttö ja laulu 1 -3
Opiskelijalla on mahdollisuus perehtyä äänenkäyttöön pienryhmässä laulunopettajan kanssa ja saada tukea mahdollisiin solistitehtäviin.
MUMU44 – 47 Yhtyelaulu 1 – 4
A cappella -laulua 3-6 hengen yhtyeissä, jossa jokaista stemmaa laulaa vain yksi laulaja
MUMU48 – 51 Yhtyesoitto 1 – 4
Opiskelija voi kiinnostuksen kohteistaan riippuen perustaa lähes millaisen kokoonpanon tahansa. Yhtye voi olla minkä tahansa populaarimusiikin genren bändi, kamarimusiikki- tai kansanmusiikkiyhtye tai vaikkapa klarinettiduo.
MUMU52 – 53 Soitinopetus 1-2
Soitinopetus on järjestetty yhdessä Lahden musiikkiopiston ja Conciksen kanssa (Soitan koulussa) Opetus on maksullista.
MUMU54 – 55 Vapaa säestys 1-2
Harjoitellaan pianolla säestämistä ja soinnuttamista pienryhmissä.
MUMU56 -57 Musiikin perusteet 1 – 2 (entinen SÄT)
Kurssi vastaa sisällöltään musiikkioppilaitosten MUPE -kursseja 1-3 opiskelijan yksilöllisistä etenemisestä riippuen. Opiskelija voi halutessaan suorittaa kurssitutkinnon musiikkioppilaitoksessa.
MUMU58 – 63 Ääni- ja valotekniikka 1 – 6
Opiskellaan äänentoiston ja valolaitteiston käytön perusteet ja osallistutaan koulun juhlien, konserttien ja muiden tapahtumien tekniikan toteutukseen
MUMU64 – 65 Nuotinnus ja sovittaminen 1 – 2
Opetellaan käyttämään Sibelius -nuotinnusohjelmaa käytännönläheisten sovitustehtävien kautta.
MUMU66 – 67 Äänittäminen ja miksaus 1 – 2
Kursseilla edetään pienimuotoisista stereopariäänityksistä moniraitaäänitykseen.