USKONTO, EVANKELISLUTERILAINEN (UE)
Oman maailmankatsomuksen luominen ja rakentaminen on keskeisiä nuoruusiän kehityshaasteita. Tähän rakennustyöhön uskonnonopetus tarjoaa aineksia toisaalta esittelemällä perinteisiä ratkaisumalleja, toisaalta tuomalla esille alan ajankohtaisia tutkimustuloksia. Erittäin tärkeää on antaa opiskelijalle valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa erilaisia maailmankatsomuksia sekä niiden kannattajia.
Uskonto integroituu katsomusaineena sekä elämänkatsomustietoon että filosofiaan toimien aktiivisessa vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Musiikki, kirjallisuus, kuvataide ja elokuva ovat keskeistä oppimisaineistoa uskonnon elämyksellisen puolen tulkkeina. Keskustelut ja opintokäynnit ovat luonteenomaisia työtapoja uskonnon opiskelussa. Uskontoa on opiskeltu perusasteen ensimmäisestä vuodesta alkaen, lukiossa pyritään työtavoilla vahvistamaan ja syventämään tiedon omakohtaista soveltamista.
Kurssien suoritusjärjestys: Ensin opiskellaan pakollinen UE1 kurssi. Tämän jälkeen kurssien suoritusjärjestys on vapaa.
Arviointi: Kurssit arvioidaan numeroin UE07-kurssia lukuun ottamatta. UE07-kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
Pakolliset kurssit
UE01 Uskonto ilmiönä – kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin jäljillä
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää uskonnollisten ja ei-uskonnollisten katsomusten luonnetta monimuotoisuutta erityisesti juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin näkökulmasta ja kehittää valmiuksia toimia moniuskontoisissa ja monikulttuurisissa ympäristöissä ja työelämässä.
UE02 Maailmanlaajuinen kristinusko
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija osaa analysoida ja arvioida ajankohtaista kristinuskoon liittyvää keskustelua ymmärtäen kristinuskon merkitystä, suuntauksia, tulkintatapoja ja niiden syntytaustaa.
Syventävät kurssit
UE03 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija kehittää valmiuksia toimia kansainvälisissä toimintaympäristöissä tuntien Aasiassa syntyneitä uskontoja, luonnonuskontoja ja uusia uskonnollisia liikkeitä.
UE04 Uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu monipuolisesti suomalaiseen uskontotilanteeseen saaden valmiuksia osallistua uskontojen ja katsomusten väliseen dialogiin ja toimien aktiivisena kansalaisena ja yhteiskunnan jäsenenä.
UE05 Uskonnot tieteessä, taiteessa ja populaarikulttuurissa
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tuntee uskonnon tutkimuksen näkökulmia ja menetelmiä eri tieteenaloilla sekä ajankohtaista tutkimusta erityisesti taiteen, arkkitehtuurin ja uskonnollisen symboliikan näkökulmasta. Opiskelija tutustuu niin muinaissuomalaiseen kulttuuriperintöön kuin populaarikulttuurinkin uskonnollisiin teemoihin.
UE06 Uskonnot ja media
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu uskontoon liittyviin ajankohtaisiin teemoihin mediassa saaden valmiuksia arvioida kriittisesti uskontoon liittyvää informaatiota ja sen lähteitä esimerkiksi mediasisällön tuottamisen tai media-analyysin keinoin.
Koulukohtaiset soveltavat kurssit
UE07 Kohti ylioppilastutkintoa
Kurssilla käydään läpi uskonnon ylioppilaskokeen erilaisia tehtävätyyppejä lukion kursseja samalla kerraten. Kurssilla ei enää kerrata “”kaikesta kaikkea”” vaan keskitytään kurssirajojen ylittävään kokoavaan kertaamiseen ja tietojen syventämiseen. Työtapoina käytetään esseiden kirjoittamista (jäsentely yms. harjoittelua), pari- ja ryhmätyötä, verkkotehtäviä ja pienempiä kirjallisia tehtäviä. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä.
UE08 Raamattu eilen ja tänään
Tavoitteena on perehtyä Raamatun kirjojen monipuoliseen kokonaisuuteen. Keskeisenä sisältönä kurssilla on Raamatun kirjojen synty, tutkiminen ja tulkitseminen, ihminen ja Jumala Vanhassa testamentissa, Jeesus ja hänen opetuksensa sekä Paavali ja hänen kirjeensä.