Tämä opas sisältää keskeisempiä tietoja lukio-opinnoista. Huomioi, että tämän sähköisen opinto-oppaan tiedot voivat päivittyä lukuvuoden aikana. Kurssien sisällöistä saat tietoa koulun kotisivuilta tai Wilmasta. Seuraa myös Wilmassa ja infotelevisiossa olevia tiedotteita ja käy säännöllisesti ryhmänohjaustuokiossa.
-
Arviointi
Arvioinnin tehtävänä on antaa sinulle palautetta opintojesi edistymisestä ja oppimistuloksista sekä lukion aikana, että lukion päättyessä. Arviointi ohjaa opintojen suoritusta ja kannustaa omien tavoitteiden asettamiseen ja työskentelytapojen tarkentamiseen.
Kurssin arviointi
Jokainen opiskeltu kurssi arvioidaan kurssin päätyttyä. Kurssin arviointi perustuu yleensä kirjallisiin kokeisiin, opintojen edistymisen jatkuvaan havainnointiin ja opiskelijan tuotosten arviointiin. Joillain kursseilla käytetään myös omaa itsearviointia, joka voidaan ottaa huomioon kurssiarvioinnissa.
Kurssit arvioidaan toisistaan riippumatta, joko lukioasetuksessa määritellyin numeroin (10 – 4), suoritusmerkinnällä tai sanallisella arvioinnilla.
Jos kurssia ei arvioida numeroin, siitä annetaan jokin seuraavista merkinnöistä:
K = keskeytetty kurssi, kurssi on suoritettava uudelleen osallistumalla opetukseen. Opiskelija voi myös itse ilmoittaa kesken kurssin kurssin keskeytymisestä. Kurssi voi keskeytyä liiallisten poissaolojen takia tai tekemättömien tehtävien takia. Kurssista merkitään K, jos opiskelija syyllistyy vilppiin kurssin aikana. Poissaolot on selvitettävä ja puuttuvat suoritukset on saatava valmiiksi viimeistään kurssin valmistelutuntiin mennessä ja puuttuva tai uusittava koe on suoritettava kahden seuraavan uusinnan aikana.
X = keskeneräinen kurssi, esim. puuttuvan kurssikokeen takia.
S = hyväksytysti suoritettu kurssi.
H = hylätty kurssiJoissakin tapauksissa kurssi voidaan myös arvioida sanallisesti. Opettaja harkitsee sanallisen arvioinnin muodon.
Kurssikoe pitää suorittaa kahden seuraavan uusinnan aikana, jotka ovat virallisen kurssikokeen jälkeen. Jos 5.jakson kokeesta on sairauden takia poissa, tulee koe suorittaa elokuun uusinnassa.
Lunttaus/vilppi/plagiointi
Jos opiskelija kurssikokeessa, osakokeessa lunttaa, kurssista annetaan K ja opiskelija saa kirjallisen varoituksen. Kirjallinen varoitus on julkinen asiakirja. Myös plagioinnista voi seurata kurssin keskeytyminen (K), jolloin kurssin joutuu käymään kokonaan uudestaan.
Oppiaineen arviointi
Kaikista opiskelemistasi oppiaineista saat päättötodistukseen yhden päättöarvosanan tai arvioinnin. Pakollisten oppiaineiden oppimäärät ja valinnaiset vieraat kielet arvioidaan numeroin. Opinto-ohjauksesta annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän saa suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden kurssin sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain kaksi kurssia. Soveltavat kurssit ja osa taidekursseista arvioidaan suoritusmerkinnällä.
Arvioinnin uusiminen ja oikaisu
Kahden kuukauden kuluessa arvioinnista tiedon saatuasi, voit pyytää opinnoissa etenemistä koskevan päätöksen tai päättöarvioinnin uusimista. Pyyntö tehdään rehtorille. Uudesta arvioinnista päättävät koulun rehtori ja opettajat yhdessä. Jos olet tyytymätön tehtyyn uuteen arviointiin tai ratkaisuun, jolla pyyntö on hylätty, voit pyytää arviointiin oikaisua lääninhallitukselta. Lääninhallitus voi, jos päätös on ilmeisesti virheellinen, velvoittaa opettajan toimittamaan uuden arvioinnin, määrätä opinnoissa etenemistä koskevan päätöksen muutettavaksi, tai määrätä mikä arvosana opiskelijalle on annettava.
-
Koeviikko ja uusinnat
Koeviikko
Jokainen jakso päättyy koeviikkoon. Koeviikolla kokeet tulevat pääsääntöisesti kurssitarjottimen koodien järjestyksessä 8,7,5,1,2,3,4 ja 6. Lukujärjestys koeviikolle näkyy Wilmassa. Koeviikolla kokeet pidetään klo 8.15 – 11.00. Kokeen jälkeen on ruokailu klo 11.00 – 11.45. Valmistelutunnit ovat klo 11.45 – 13.00. Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 10.00.
Koeviikolla on mahdollisuus ns. joustoviikkoon. Jousto mahdollistaa sen, että valmistelutunti voi kestää kauemmin kuin 75 minuuttia eli loppua myöhemmin kuin klo 13.00. Valmistelutunnin ja kokeen yhteenlaskettu aika ei kuitenkaan pitene. Opettaja ilmoittaa kurssin aikana, onko valmistelutunti pitempi kuin 75 minuuttia.
Kokeet palautetaan jakson jälkeen pidettävänä palautuspäivänä. Kokeiden palautustilaisuudet ovat pakollisia. Kokeet palautetaan koodijärjestyksessä 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1.
Kokeiden, oppituntien ja palautusten lisäksi koeviikon ohjelmassa on mm. kuoroa. Osallistuminen niihin on koeviikosta huolimatta pakollista.
Jos joudut sairauden takia olemaan pois kokeesta, muista ilmoittaa Wilma-viestillä (ei pelkästään Wilma-merkinnällä) asiasta aineenopettajalle viimeistään koepäivän aamulla sekä selvittää poissaolosi. Ilmoittamaton poissaolo katsotaan yrityskerraksi.
Uusintakuulustelu
Jakson päättymisen jälkeen on uusintakuulustelumahdollisuus. Uusintakuulusteluun on mahdollista ilmoittautua, jos on saanut kurssiarvosanaksi 4 tai kurssikoe on jäänyt sairauden vuoksi suorittamatta koeviikolla ja arvosanaksi on tullut X.
Uusintakuulusteluun pitää ilmoittautua sähköisesti kulloinkin ilmoitettavana aikana koulun etusivulle tulevan linkin kautta.Mikäli opiskelija on ollut pois alkuperäisestä kokeesta sairauden tai muun pakottavan syyn takia ja hän saa uusintakokeesta hylätyn arvosanan 4, on hänellä vielä yksi mahdollisuus uusintakokeeseen. Opiskelija, joka on ilmoittautunut uusintakokeeseen, mutta ei saavu paikalle menettää kyseisen uusintamahdollisuutensa. Uusintakuulustelun peruminen hyväksyttävän selityksen (sairaus) kanssa on tehtävä aineenopettajalle (esim. Wilmaviestillä) viimeistään uusintakoepäivänä, hyvissä ajoin ennen kokeen alkamista.
Uusintakokeessa saa tehdä kaksi koetta, mutta huomaathan, että koeaika on aina vain kolme tuntia. Suositus on, että uusinnassa tehdään vain yksi koe. Uusintakokeessa on istuttava vähintään 1 h 45 min.
Jos palautat uusintakokeessa tyhjän vastauspaperin, menetät koekerran ja todistuksessa säilyy merkintä X tai muuttuu K:ksi.
Uusintakoe on tehtävä kahden seuraavan uusinnan aikana virallisesta koepäivästä katsottuna. Huomioithan, että myös kurssikoe pitää suorittaa saman aikarajan sisällä.
-
Käytänteet ja säännöt
Kulkuvälineet
Jos kuljet koulumatkan autolla, moottoripyörällä tai mopoautolla sinulla on mahdollisuus saada parkkilippu lukion kansliasta koulusihteeriltämme.
Parkkilipulla saa pysäköidä vain ma-to teatterin parkkipaikalle (huom! teatterin pääovea lähimpänä olevat kaksi pysäköintiriviä on tarkoitettu vain 30 minuutin parkkeerausta varten ja teatterin Kannaksenkadun puoleisella alueella saa parkkeerata vain teatterin oma väki). Perjantaina teatterin parkkipaikkaa ei saa käyttää (teatterilla tuolloin päivänäytöksiä).
Pyörien, skoottereiden ja mopojen säilytyspaikka on Aikuiskoulutuskeskuksen pääsisäänkäynnin läheisyydessä kirjaston puoleisella seinustalla.
Lokerot
Lukion opiskelijakunnan hallitus hoitaa lokeroiden jakamisen heti lukuvuoden alussa. Avaimesta peritään 10 euron panttimaksu, jonka saa takaisin avaimen ajoissa palautettuaan ja 2 euron huoltomaksu.
Löytötavarat
Löytötavarat tulee toimittaa ensisijaisesti aulapalveluihin (lasikoppi aulassa), josta niitä voi myös tiedustella.
Myöhästymiset
Tunnilta katsotaan myöhästyneiksi ne opiskelijat, jotka eivät saavu luokkaan oppitunnin alussa. Kolme myöhästymistä lasketaan yhdeksi poissaoloksi. Koulupäivä alkaa kello 8.15. Opettaja voi katsoa myöhästymisen myös poissaoloksi, jos tuntia on kulunut jo pidempään. Jos opettaja ei saavu tunnille, käykää kysymässä kansliasta.
Poissaolot
Poissaololle on aina oltava hyväksyttävä syy. Se on sairaus tai ryhmänohjaajan tai rehtorin antama lupa. Useamman päivän sairastamisesta on tarpeellista ilmoittaa ryhmänohjaajalle. Jos koeviikolla sairastuu eikä pääse kokeeseen, on siitä ilmoitettava viestillä ennen kokeen alkamista kurssin opettajalle, muutoin menettää koekerran. Valmistelun ja kokeen poissaolo on selvitettävä Wilmaan ennen kokeiden palautusten alkamista.
Kaikkiin ennalta tiedossa oleviin poissaoloihin on anottava etukäteen sähköisesti lupa ryhmänohjaajalta (enintään 3 vrk) tai apulaisrehtorilta (yli 3 vrk). Anomuksen tekee huoltaja tai täysi-ikäinen opiskelija itse. Hakemus löytyy Wilmasta kohdasta Hakemukset ja päätökset: tee uusi hakemus (läsnäolovapautus 1-3 pv, läsnäolovapautus 4-15 pv, läsnäolovapautus 16 pv tai enemmän). Jos sairastut kesken koulupäivän ja joudut lähtemään kotia, tulee asiasta laittaa RO:lle viesti Wilmassa.
Jos olet kurssilta liian monta kertaa pois, sinut jätetään arvostelematta ko. kurssilla. Kolme myöhästymistä lasketaan yhdeksi poissaoloksi, joten tule ajoissa tunnille. Huomioithan, että myös koulun etukäteen myöntämät poissaolot (esim. lomamatkat) lasketaan poissaolokiintiöön. Kurssien opettajat päättävät, onnistuuko kurssin jatkaminen, jos poissaoloja tulee liikaa.
Poissaolot selvitetään Wilmassa. Poissaolon syy kirjataan viimeistään ennen kurssin valmistelutuntia kurssin niiden tuntien poissaolotietoihin, joilta on oltu poissa. Poissaoloa selvitettäessä tulee muistaa vaihtaa poissaolon kategoria/väri oikeaan (esim. terveyssyy, luvaton), muutoin selvitys ei näy opettajalle oikein. Alle 18-vuotiaan poissaoloselvitykset merkitsee huoltaja.
Jos olet jakson alussa kipeä etkä pääse ensimmäisille tunneille, ilmoita heti jakson alussa kurssien opettajille tästä, ettei sinua poisteta kurssilta.
Musiikkilinjalaisten on huolehdittava laulu-/soittotunneista aiheutuneiden poissaolojen selvittämisestä pyytämällä musiikinopettajalta kuittauksen musiikkilinjalaisen poissaololomakkeeseen ja näyttämällä sen opettajalle, jonka tunnilta on pois. Eri oppiaineissa ja eri opettajilla voi lisäksi olla edellisestä poikkeavia kurssikohtaisia, esimerkiksi työtavoista johtuvia ohjeita ja käytäntöjä poissaolojen ja myöhästymisten suhteen.
Päällysvaatteet ja arvoesineet
Pidä arvoesineistäsi huolta. Älä jätä naulakkoon, reppuun, takin taskuihin tms. mitään arvokasta. Koulu ei vastaa kadonneista tavaroista. Jos sinulta kuitenkin jotain viedään, ota yhteys kansliaan. Koulun kaikkia sisään- ja ulosmenoväyliä valvotaan elektronisesti, joten omaisuutesi saattaa olla mahdollista jäljittää. Koulun ruokalassa ei käytetä päähineitä.
Ruokailu
Ruokailu alkaa joko kello 10.50 tai 11.05. Porrastukseen vaikuttaa päivän toisen oppitunnin sijainti. Jos oppituntitunti on 1. kerroksessa, se pidetään klo 9.35-10.50. Muutoin toinen oppitunti pidetään 9.50-11.05.
Ruokaa on opiskelijoillemme tarjolla kahdesta linjastosta, toinen on rakennuksen aulassa ja toinen Lahden Aterian ylläpitämän kahvion tiloissa (sisäänkäynti aulassa rakennuksen pääovien vieressä). Kahviossa olevista linjastoista lukiolaisten käytössä on seinän vieressä oleva. Tilaa ruokailuun on aulassa, kahviossa, luentosalissa ja luokassa 121. Jos sinulla on ruokailua edeltävä tunti toisessa lukiossa, voit kyseisenä päivänä ruokailla kyseisen lukion ruokalassa. Muissa tapauksissa ruokailu on aina omassa lukiossa.
Opiskelijamme voivat käyttää kahvion maksullisia palveluja. Rakennuksessa on myös kahviautomaatti sekä opiskelijakuntamme järjestämät virvoitusjuoma- ja välipala-automaatit.
Penkkareiden jälkeen abiturienteilla on oikeus kouluateriaan vain niinä päivinä, jolloin heillä on lukujärjestyksen mukaista opetusta.
Erityisruokavaliota tarvitseva opiskelija tulostaa Wilmasta erityisruokavaliolomakkeen ja vie sen keittiöhenkilökunnalle.
Tupakointi
Kaikkien tupakkatuotteiden käyttö on ehdottomasti kielletty koulun sisä- ja ulkotiloissa.
Työrauha
Opetus on tiivistä ja tehokasta ja edellyttää ehdotonta työrauhaa ja keskittymistä. Häiritsijät poistetaan oppitunneilta.
-
Lukion suoritusohjeet
1.Opintojen rakenne
Lukio-opinnot muodostuvat pakollisista, syventävistä ja soveltavista kursseista. Lukion oppimäärään kuuluu vähintään 75 kurssia, jotka tulee suorittaa enintään neljässä vuodessa. Opiskelijan on valittava opiskeluohjelmaansa vähintään kymmenen syventävää kurssia. Opinto-ohjelman mukaisista pakollisista ja syventävistä kursseista on oltava hyväksytysti suoritettu vähintään 2/3. Oppiaineen oppimäärään kuuluu vähintään pakolliset kurssit.
Musiikkilinjalaisten on opiskeltava musiikkilinjan kursseja yhteensä vähintään 12, joista kaikille pakollisia kursseja ovat MUMU1 – MUMU4. Muut kurssit opiskelija voi valita itse. Musiikkilinjalainen voi jättää pakollisista kursseista enintään kahdeksan pois, kuitenkin siten, ettei minkään aineen pakollisista kursseista jätetä yli puolta suorittamatta. Huomaa kuitenkin, että jonkin aineen yo-kirjoituksiin osallistumiseen vaaditaan ko. aineen kaikkien pakollisten kurssien suorittamista. Syksyllä 2016 tai 2017 musiikkilinjalla aloittaneille myös MU1 kurssi on pakollinen.
2. Luokaton kurssimuotoinen opetus
Luokattoman lukion lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon, joista jokainen päättyy koeviikkoon. Oppimäärät on jaettu pakollisiin, syventäviin ja soveltaviin kursseihin. Kurssitarjottimen avulla voit itse suunnitella opiskeluohjelmasi. Opintojen suunnittelussa sinua auttavat opinto-ohjaaja, opettajat, ryhmänohjaaja sekä tutorit.
Luokattomuuden periaatteisiin kuuluu se, että voit itse valita aineyhdistelmäsi ja etenemistahtisi ja sen mukaisesti laatia oman opinto-ohjelmasi koko vuodeksi. Lukujärjestyksesi teet Wilmassa. Wilma on auki kurssivalintojen päivittämistä varten jokaisen jakson lopulla ennen koeviikon alkua erikseen ilmoitettavina aikoina. Aikataulusta tiedotetaan koulun kotisivuilla kohdassa Kalenteri. Muulloin tehtävistä kurssi- ja ainemuutoksista on sovittava opinto-ohjaajan kanssa! Jos jotkut ryhmät tulevat liian suuriksi, koulu voi tehdä muutoksia opinto-ohjelmaasi, jotta kokonaisuus toimii paremmin. Näistä muutoksista sinua tiedotetaan Wilman kautta.
Sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös muista Lahden kaupungin lukioista. Opinto-ohjaaja neuvoo sinua näissä kurssivalinnoissa.
Ensimmäisen ja toisen vuoden aikana olisi suositeltavaa suorittaa vähintään 28 kurssia vuosittain. Tällöin on realistista kirjoittaa ylioppilaaksi normaaliin tahtiin, eli kolmessa vuodessa. Neljän vuoden ohjelmassa suositusta ei tietenkään tarvitse noudattaa. Lukion aikana täytyy kuitenkin suorittaa 75 kurssia. Jos haluat aikaistaa tai myöhentää jonkin aineen suorituksen ylioppilaskirjoituksissa, muista ottaa se huomioon tehdessäsi opinto-ohjelmaa, sillä pakolliset kurssit täytyy olla suoritettuna, ennen kuin voit osallistua yo-kirjoituksiin.
Voit seurata opintomenestystäsi Wilmasta kohdasta Opinnot. Sieltä näet kurssikertymän ja kurssien arvosanat ja voit tulostaa jaksotodistuksen. Kun oppiaineen pakolliset kurssit on suoritettu, oppimääräkin on suoritettu. Saat päättötodistuksen, kun olet suorittanut kaikki lukion tutkintoon vaadittavat oppimäärät hyväksytysti.
3. Kurssien suoritusjärjestys
Kunkin aineen kurssit suoritetaan yleensä numerojärjestyksessä. Tästä suoritusjärjestyksestä voit poiketa kurssikuvauksissa ilmoitetulla tavalla tai neuvoteltuasi asiasta aineenopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa.
4. Lukujärjestyksen tekeminen
Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat tekevät ensimmäisen lukuvuoden kurssivalinnat kesällä ennen varsinaista koulutyön alkua ja lukio-opintojaan jatkavat tekevät seuraavan lukuvuoden valinnat kevätlukukaudella. Opastusta ja neuvoja saat opinto-ohjaajalta ja tutoreilta.
- 1.Valitse kurssit, jotka aiot suorittaa lukuvuoden aikana. Käytä suunnittelun apuna opintosuunnitelmalomaketta, johon on merkattu mitkä kurssit suositellaan opiskeltavan eri lukuvuosien aikana (ks. koulun kotisivut kohdasta Opiskelijalle -> Opintosuunnitelma). Jos epäilet jonkin aineen tuottavan ongelmia, sijoita se kurssijärjestyksessäsi mahdollisimman varhaiseen vaiheeseen, niin voit tarvittaessa käydä kurssin uudelleen.Kurssitarjottimella on kaikki koulussa opetettavat kurssit jaksoittain. Kurssit on ryhmitelty vuosikursseittain, mutta jako on tehty vain helpottamaan hahmottamista. Samalla rivillä olevat ryhmät opetetaan samanaikaisesti, joten voit siis valita pääsääntöisesti vain yhden kurssin kultakin riviltä.
- 2.Valitse kurssitarjottimelta ensimmäisenä ne aineet, joissa on yksi tai kaksi ryhmää(esim. RUA, VEA, MAA, FY, KE, SAB2, RAB2, SAB3, RAB3, EAB3, VEB3, TS, AT). Huolehdi siitä, että pakolliset aineet varmasti tulevat ohjelmaasi. Sen jälkeen voit sijoittaa muita aineita tarpeittesi mukaan.
- 3.Kun olet saanut kaikki haluamasi kurssit mahdutettua kurssijärjestykseesi, voit katsoa tuntikaaviosta tai Wilmasta kohdasta Lukujärjestys, millainen päivittäinen työaikasi on.Vaakarivin numero kiertää tuntikaavion mukaisesti eri paikoissa viikon aikana.
5. Kurssin suorittaminen
Opetukseen osallistumalla
Kurssit suoritetaan pääsääntöisesti opetukseen osallistumalla. Aiheettomien poissaolojen vuoksi sinut voidaan jättää arvioimatta. Jos olet aikeissa keskeyttää kurssin, ilmoita asiasta kurssin opettajalle. Saat kurssista arvosanan K (keskeytetty).
Itsenäisesti opiskellen
Rehtori voi anomuksesta myöntää luvan suorittaa kurssi itsenäisesti opiskellen pääsääntöisesti jaksolla, jolla kurssi on työjärjestyksessä. Itsenäisen suorituksen lomake, jolla anomus tehdään, löytyy Wilman tulosteista. Itsenäisesti opiskeltavan kurssin suorittamisesta on sovittava aineenopettajan kanssa ja siitä on saatava hyväksytty kurssisuoritus (arvosana S tai 5-10). Aiemmin hyväksyttyä kurssia tai arvosanalla 4 suoritettua kurssia ei voi suorittaa itsenäisesti. Huomioi että kurssin itsenäinen suoritus vaatii paljon työtä: se vastaa noin 50-60 tunnin työpanosta.
6. Kurssisuorituksen arviointi
Kurssit arvioidaan toisistaan riippumatta numeroin 4 – 10 tai suoritusmerkinnällä S, hylätty H. Koulukohtaisten syventävien ja soveltavien opintojen arviointimenettely ilmenee kurssiselosteista. Itsenäisesti opiskellusta kurssista edellytetään hyväksyttyä arvosanaa.
7. Kurssin uusiminen
Hylätyn kurssin voi suorittaa osallistumalla kerran uusintakuulusteluun tai käymällä kurssin uudelleen. Jos saat myös uusintakokeesta arvosanan neljä (4), saatat joutua käymään kurssin kokonaan uudelleen. Hyväksytyn kurssin voi uusia vain käymällä sen uudelleen. Parempi arvosana jää voimaan. Opintojen päättöarvioinnissa oppiaineessa on oltava hyväksytysti suoritettuja kursseja 2/3.
8. Etenemiseste
Etenemiseste tarkoittaa sitä, että opiskelijalla ei ole oikeutta osallistua oppiaineen seuraaville kursseille.
Etenemiseste syntyy, jos oppiaineen pakollisista ja opiskelijan jo suorittamista valtakunnallisista syventävistä kursseista hylättyjä arvosanoja (4) on enemmän kuin 1/3. Etenemiseste tulee voimaan kolmen opiskellun kurssin jälkeen. (Lukiokohtaiset soveltavat kurssit eivät vaikuta etenemisesteeseen.)
Hylättyjä arvosanoja (4) saa siis olla oppiaineen pakollisista ja syventävistä kursseista seuraava määrä:
- tuntijaossa 1-2 kurssia: 0 hylättyä
- tuntijaossa 3-5 kurssia: 1 hylätty
- tuntijaossa 6-8 kurssia: 2 hylättyä
- tuntijaon 9:stä tai useammasta kurssista: 3 hylättyä
Mikäli opiskelija saa kurssista hylätyn arvosanan (4) tai kurssisuoritus muutoin hylätään, opiskelijalle annetaan mahdollisuus uusintakuulusteluun/-suoritukseen yhden kerran (ei koske vilppitapauksia). Hylättyä kurssiarvosanaa voi yrittää korottaa myös käymällä kurssin uudelleen.
Jos opiskelijalla on etenemiseste ja hän jatkaa oppiaineen seuraavalle kurssille, hän ei voi saada siitä kurssimerkintää jaksotodistukseen. Jos opiskelija saa poistettua etenemisesteen kurssin aikana (esimerkiksi osallistumalla uusintakuulusteluun), hän voi saada kurssisuorituksen.
Etenemiseste katsotaan yleensä pakollisista kursseista. Jos pakollisia kursseja on esimerkiksi 6 (lyhyt matematiikka, pitkä vieras kieli, äidinkieli), nelosia saa olla kaksi missä tahansa kohdassa, koska opiskelijalla on tällöin vielä mahdollista saada hyväksytty päättöarvosana (5, 5, 5, 5, 4, 4). Etenemiseste tulee siis vasta kolmannesta nelosesta, koska tällöin opiskelijalla ei ole enää mahdollista saada hyväksyttyä päättöarvosanaa.
Esimeriksi ruotsissa etenemiseste tulee toisesta nelosesta, koska tällöin hyväksytty päättöarvosana ei ole enää mahdollinen. Pelastukseksi voi koitua jo käyty syventävä kurssi. Tällöin nelosia saa olla kaksi, koska pakollisia kursseja ja jo käytyjä syventäviä on yhteensä kuusi. Niistä kolmasosa saa olla nelosia eli kaksi.
Aineissa, joissa on vähän pakollisia kursseja, etenemiseste syntyy kuitenkin vasta kolmen kurssin jälkeen ihan yhtä lailla. Ongelmaksi tuleekin useimmiten se esim. kemiassa, että jos ainoa käyty kurssi on nelonen, päättötodistusta ei voi saada.
Kolme ensimmäistä kurssia saa aina käydä, ennen kuin eteneminen estetään.
9. Oppimäärän muuttaminen
Valitessaan aineen opiskelija sitoutuu ottamaan sen aineen kursseja ilmoittamansa määrän. Mikäli opiskelija haluaa muuttaa ainevalintojaan (esimerkiksi pitkän matematiikan lyhyeen) hänen tulee keskustella aineenopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa.
Pitkän matematiikan tai vieraiden kielten oppimäärän voi vaihtaa lyhyeksi oppimääräksi minkä kurssin jälkeen tahansa. Lyhyen oppimäärän päättöarvosana pitkästä lyhyeen vaihdettaessa määräytyy pääsääntöisesti aineen lyhyen oppimäärän pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien mukaan.
Pitkän matematiikan oppimäärän suoritetut kurssit lasketaan lyhyen matematiikan kokonaiskurssimäärään. Kurssivastaavuudet:
MAA2 → MAB2
MAA3 → MAB3
MAA6 → MAB7
MAA8 → MAB4
MAA10 → MAB5
MAA15 → MAB6
Oppimäärää vaihdettaessa pitkän oppimäärän kurssien arvosanat siirtyvät suoraan lyhyiden kurssien arvosanoiksi. Kurssisuoritusta ei saa niistä pitkän matematiikan hylätyistä kursseista (arvosana 4 tai K), jotka eivät vastaa mitään lyhyen matematiikan kurssia. Ne pitkän matematiikan hyväksytysti suoritetut kurssit, jotka eivät vastaa lyhyen matematiikan kursseja, siirretään kohtaan Muissa oppilaitoksissa suoritetut kurssit, kurssimerkinnäksi laitetaan S.
Opiskelijan pyytäessä järjestetään ns. osaamistasotentti, jossa pitkästä matematiikasta siirtynyttä arvosanaa voi pyrkiä korottamaan lyhyen matematiikan vastaavan kurssin kokeella. Asiasta sovitaan aineenopettajan kanssa ja kokeeseen ilmoittautuminen tehdään uusintailmoittautumisen kautta Wilmassa tai erillisellä lomakkeella. Osaamistasotenttiä voi anoa myös sellaiselle pitkästä matematiikasta lyhyeen matematiikkaan siirretylle kurssille, jonka arvosana on neljä.
Jos haluat vaihtaa kielen pitkästä oppimäärästä lyhyeen, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan. Jos haluat vaihtaa lyhyestä oppimäärästä pitkään, aloitat pitkän oppimäärän opiskelun ensimmäisestä kurssista.
10. Jaksotodistus
Jokaisen jakson jälkeen opiskelijat saavat suorittamistaan kursseista arvosanat. Uudet arvosanat näkyvät jaksotodistuksessa, jonka voi tulostaa Wilmasta kohdasta Tulosteet.
11. Muualla suoritetut opinnot
Rehtorilla on oikeus hyväksyä muissa oppilaitoksissa suoritettuja kursseja lukion oppimäärään. Opiskelija huolehtii itse kursseista aiheutuvista kustannuksista.
Yleisiä kurssien hyväksymisen edellytyksiä:
- Kurssin on vastattava laajuudeltaan ja sisällöltään lukion opetukselta vaadittavaa tasoa.
- Kurssin järjestäjä arvioi suorituksen ja opiskelija toimittaa todistuksen oppilaitokselle.
- Kurssi on suoritettava lukion aikana.
Opiskelijalla on oikeus saada etukäteen päätös muussa oppilaitoksessa suoritettavien opintojen hyväksymisestä. Hyväksi luettavia kursseja voi suorittaa esimerkiksi:
- Muissa toisen asteen oppilaitoksissa
- Lahden yhteiskoulun aikuislukio
- Avoimessa yliopistossa
- Avoimessa ammattikorkeakoulussa
- Päijät-Hämeen kesäyliopistossa (yliopistotasoiset kurssit)
- Lahden konservatoriossa
- Lahden musiikkiopistossa
- Lahden kuvataidekoulussa
Yliopisto-opinnot
Lahden kaupungin lukiot ja Lahden yliopistokeskus tekevät yhteistyötä. Lahden yliopistokeskus tarjoaa lukiolaisille suunnattuja avoimen yliopiston kursseja. Kursseille ilmoittaudutaan erillisten ohjeiden mukaisesti. Lukuvuoden kurssitarjonnasta tiedotetaan Wilmassa. Hyväksytysti suoritetut yliopistokurssit voidaan sisällyttää osaksi lukio-opintoja soveltavina kursseina. Kurssit ovat maksullisia, mutta lukio korvaa opintomaksun opiskelijalle, kun kurssisuoritus on hyväksytty.
Tentit
Opiskelijalla on oikeus ennen päättötodistuksen saamista yrittää korottaa oppiaineen päättöarvosanaa tentissä. Tätä varten järjestetään yo-kirjoitusten jälkeen korotustentit. Ennen yo-kirjoituksia olevat tentit ovat tarkoitetut valmistautumiseksi kirjoituksiin. Tentit eivät ole pakollisia, mutta on suositeltavaa osallistua yo-kirjoitusaineiden tentteihin.
Vaihto-oppilasvuosi
Jos aiot lähteä vaihto-oppilaaksi, sinun on ilmoittava asiasta ryhmänohjaajallesi ja kansliaan. Kirjoita vapaamuotoinen ilmoitus, jossa ovat tiedot vaihto-oppilasvuodestasi, päiväys sekä opiskelijan ja huoltajan allekirjoitukset nimenselvennöksineen. Palauta ilmoitus kansliaan. Vaihto-oppilasvuoden keväällä voit olla yhteydessä opinto-ohjaajaan, joka neuvoo sinua seuraavan lukuvuoden lukujärjestysten tekemisessä.
12. Oppimäärän arvosanan määräytyminen
Oppimäärän arvosana perustuu kurssiarvosanojen keskiarvoon (0,5 pyöristetään ylöspäin). Jos loppuvaiheessa olet saanut merkittävästi parempia numeroita kuin alkupäässä, opettaja voi korottaa arvosanaa keskiarvosta huolimatta.
-
Opiskelijahuolto ja terveys
Erityisopettaja
Lukion erityisopetus on opiskelijoiden pedagogista tukea ja osa lukion toimivaa ohjausjärjestelmää. Lukion erityisopettaja toimii erityispedagogisena asiantuntijana. Häneltä saa oppimiseen ja oppimisvaikeuksiin liittyvää tietoa sekä tukea opiskeluun. Erityisopettaja antaa yksilöohjausta ja tekee oppimisvalmiuksia mittaavia kartoituksia. Mikäli kartoitusten perusteella on viitteitä LUKI- tai muusta oppimisvaikeudesta, erityisopettaja tekee opiskelijalle tarkempia lisätutkimuksia vaikeuden selvittämiseksi laaja-alaisella lukitestillä. Tulosten perusteella opiskelija voi saada halutessaan erityisopettajalta lausunnon lukivaikeudesta. Vaikeus huomioidaan opiskeluaikana ja yo-tutkinnossa. Erityisopettajalta saa lisäksi tietoa erityisjärjestelyjen hakemisesta sekä ylioppilastutkintolautakunnalle lähetettävistä lausunnoista.
Vastaanotto Tiirismaan opiskelijoille keskiviikkoisin ja/tai sopimuksen mukaan Aikuiskoulutuskeskuksen 3. kerroksessa (opiskeluhuollon käytävä). Yhteydenotot mieluiten Wilman kautta.
Ryhmät: T1A, T1B, T1C, T2A, T2B, T3A, T3B, T3C
Marja Leskinen
marja.leskinen@edu.lahti.fi
puh. 044 416 4449Ryhmät: T1D, T1E, T2C, T2D, T2E, T3D, T3E
Tero Falk
tero.falk@edu.lahti.fi
puh. 044 482 0885Lukiokuraattori
Lukiokuraattorilta voit hakea tukea opiskelukykyä kuormittaviin elämäntilanteisiin. Hänen kanssaan voit keskustella sosiaalisiin suhteisiin liittyvistä haasteista sekä erilaisista elämänmuutoksista. Olet tervetullut keskustelemaan myös, jos itsenäistyminen ja taloudelliset asiat mietityttävät. Kuraattorin pääasiallisimmat työskentelytavat ovat keskustelu ja ratkaisujen etsiminen yhdessä opiskelijan kanssa. Tarvittaessa kuraattori on yhteydessä opiskelijan vanhempiin ja myös ohjaa muiden palvelujen piiriin. Tapaamiset ovat vapaaehtoisia ja luottamuksellisia.
Kuraattoriin kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi silloin kun
- omassa elämänhallinnassa on pulmia tai asioita, jotka mietityttävät
- on vaikeuksia kotona, ristiriitoja vanhempien tai sisarusten kanssa
- on ongelmia kaverisuhteissa, parisuhteissa
- on vaikeuksia sopeutua ryhmään, on ulkopuolinen tai yksinäinen olo
- tarvitsee tietoa asumiseen, toimeentuloon ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa
- haluaa kuuntelijaa ja aikuisen tukea
Voit varata ajan kuraattorille wilman kautta tai puhelimitse (soitto, tekstiviesti, WhatsApp). Kuraattori on tavattavissa Tiirismaan lukiossa opiskeluterveydenhuollon tiloissa, 3. kerros keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin.
Miia Heinonen, p. 044 416 4194
LukiopsykologiLukiopsykologilta voit hakea apua jaksamiseen ja opiskelukyvyn ylläpitämiseen. Tapaamiset ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia. Tapaamisten kesto on 45–60 min ja käyntikertoja on yleensä 2-5. Työskentely on prosessinomaista, yhdessä asioita tarkastelevaa ja ratkaisuja etsivää. Tarpeen mukaan psykologi voi ohjata jatkotutkimuksiin tai muiden palveluiden piiriin.
Lukiopsykologi tarjoaa tukea näissä asioissa
- Opiskeluvaikeudet (oppiminen, motivaatio)
- Tunne-elämään liittyvät asiat (esim. stressi, uupumus, masentuneisuus, ahdistuneisuus, opiskelua haittaava jännitys)
- Kuormittavat elämäntilanteet/ kriisit
Voit varata ajan kuraattorin, terveydenhoitajan tai opettajan välityksellä, tai suoraan itse wilman kautta. Kiireellisessä tilanteessa yhteydenotto puhelimitse/tekstiviestillä. Tapaamiset Aikuiskoulutuskeskuksella, os. Opiskeluterveydenhuolto, Kirkkokatu 16, 3.kerros.
Noora Streng, p. 050 383 6509
Terveydenhuolto
Opiskeluterveydenhuolto on opiskelijan työterveyshuoltoa ja sen tavoitteena on tukea opiskelijan terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä.
Lukion terveydenhoitajana toimii Sari Mielonen, puh. 044 416 3116 (ma-pe klo 8-9), sari.mielonen@phhyky.fi. Opiskeluterveydenhuolto sijaitsee Lahden sote-keskuksessa (ent. Lahden kaupunginsairaala), Harjukatu 48, Masto-siipi, 6. krs.
Käytäthän maskia asioidessasi meillä. Maskin saat tarvittaessa terveydenhoitajaltasi.
Huomioithan, että et voi tulla vastaanotolle, jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, olet tullut ulkomaanmatkalta viimeisen kahden viikon sisällä tai jos sinut on määrätty eristykseen tai karanteeniin.
Jos sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa. Omaolon oirearvion kautta voit varata ajan testiin tai saat ohjeet ajanvaraukseen. Oireita voivat olla mm. päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu, ripuli. Kun olet käynyt testissä, sinun on suositeltavaa olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulos valmistuu.
Terveydenhoitajan puhelinaika on arkena klo 8–9 (ei tekstiviestiasiointia). Muulloin ajanvaraus sähköisesti omahyvis-palvelun kautta (pankkitunnistautuminen), Wilma-viestillä (henkilökunta) tai sähköpostilla etu-nimi.sukunimi@phhyky.fi (ajanvarausta varten tarvitaan nimesi ja ryhmäsi). Tarjoamme vastaanottopalveluja myös etäyhteyden kautta videovälitteisesti. Lisätietoa nettisivuiltamme.
Terveydenhoitajan akuuttivastaanotolle tulee varata aika sähköisesti omahyvis-palvelun kautta. Mikäli sähköi-sesti varattavia aikoja ei enää ole, ota yhteyttä puhelimitse. Voit varata ajan terveydenhoitajan akuuttivastaanotolle, jos sinulla on esim. silmätulehdus tai virtsatieinfektio-oireita (naiset). Pitkittyneissä tai kiireettömissä asioissa varaa aika omalle terveydenhoitajalle (esim. mielialapulmat, vatsavaivat, akne, päänsärky, rokotukset tai ompeleiden poisto). Päivystävän lääkärin palvelut löytyvät sote-keskuksestasi/omalta terveysasemalta.
Lukion 1. tai 2. vuoden aikana terveydenhoitaja tarjoaa mahdollisuuden terveystapaamiseen ja tarvittaessa lää-kärintarkastukseen. Pojat varaavat itse ajan terveydenhoitajalle saatuaan puolustusvoimien kutsuntaikäisiä koskevan postin kotiin. Heillä on tuolloin yhdistetty ennakkoterveystarkastus ja lukiolaisen terveystapaaminen.
Lukiolaisten raskaudenehkäisyasiat hoidetaan opiskeluterveydenhuollossa.
Lääkärin tekemät terveystarkastukset ja raskaudenehkäisykäynnit ovat maksuttomia. Peruuttamattomasta lää-kärin vastaanottoajasta peritään yli 15-vuotiailta voimassa oleva peruuttamattoman ajan maksu. Lääkärintodis-tusten kirjoittaminen esim. vaihto-oppilashakemusta varten ei kuulu opiskeluterveydenhuollon palveluihin. Lääkärin antamasta sairaanhoidollisesta palvelusta peritään yli 18-vuotiaalta voimassa oleva terveyskeskuslää-kärin vuosimaksu tai käyntimaksu (käyntikertojen lukumäärästä riippumatta).
Koulutapaturmissa opettaja huolehtii ensiavun antamisesta ja/tai hoitoon ohjaamisesta Lahden sote-keskuksen tapaturmapäivystykseen. Koulun kanslia tekee tapaturmailmoitukset vakuutusyhtiölle (ohje ja lomakkeet Wil-massa).
Lukiossa tarvitset erityisruokavalioon todistuksen ruokailua varten (ohje ja lomakkeet Wilmassa). Erityisruoka-valiot sovitaan opiskelijaravintolan kanssa. Lounaalla on joka päivä kasvisruokavaihtoehto.
Suun terveydenhuolto järjestetään ensisijaisesti kotikunnassa. Alle 18-vuotiaat saavat ilmaisen hammashoi-don. Yli 18-vuotiailta peritään terveyskeskuksessa asetuksen mukainen hammashoitomaksu. Peruuttamatto-masta poisjäännistä peritään sakkomaksu.
Hammashuollon yhteystietoja.
-
Hallinnolliset asiat ja tuet
Erotodistus
Lukiosta eroavan on täytettävä Eroilmoitus –lomake (lomakkeen voi tulostaa Wilmasta kohdasta Lomakkeet) ja palautettava lomake opinto-ohjaajalle. Opinto-ohjaaja on velvollinen ilmoittamaan työ- ja elinkeinotoimistoon opiskelijan lukio-opintojen päättymisestä, mikäli opiskelijalla ei ole jatko-opintopaikkaa tai jatko-suunnitelmaa. Alle 18-vuotiaan opiskelijan eroilmoituksessa on oltava myös huoltajan allekirjoitus nimenselvennyksineen.
Pysy aktiivisena opiskelijana, sillä lukiolain 24 §:n mukaan lukiosta eronneeksi voidaan katsoa opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa lukiosta, ja on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa lukio-opintoja.
Kanslia
Koulun kanslia on avoinna lukiolaisten asiointia varten klo 8.00 – 11.30 ja klo 13.00 – 13.15. Kanslia on huoneessa 233. Rehtori on tavattavissa virka-aikana. Rehtorin huone on 231.
Kela
Kansliassa voit hoitaa opintotukeen, koulumatkatukeen ja oppimateriaalilisään liittyvät asiat. Uutena tukena toisen asteen opiskelijoilla on mahdollisuus saada kuukausittainen oppimateriaalilisä (vanhempien yhteenlasketut tulot enintään 41 100 euroa vuodessa). Lisätietoja opiskelijoiden tukiasioista saat Kelasta ma–pe klo 8–16 Kirkkokatu 8, PL 153, 15140 Lahti. www.kela.fi -> henkilöasiakkaat -> opiskelijat
Koulumatkatuki
Jos päivittäisen koulumatkasi pituus yhteen suuntaan on vähintään 10 km ja kustannukset kuukaudessa ovat yli 54 euroa, olet oikeutettu Kelan koulumatkatukeen. Lue lisätietoja suoraan Kelasta: www.kela.fi. Varsinaisen koulumatkatuen lisäksi Matkahuolto ja VR myöntävät opiskelija-alennuksia omalla yhteisellä opiskelijakortillaan (johon vaaditaan kansliasta saatu todistus) tai Suomen Lukiolaisten Liiton jäsenkortilla.
Koulusihteeri
Koulusihteeri hoitaa eteenpäin opinto- ja matkatukihakemukset Kelaan sekä ottaa vastaan uusintoihin ilmoittautumiset. Myös opiskelijan opiskelussa tapahtuvat muutokset esim. osoitteenmuutokset yms. ilmoitetaan koulusihteereille.
Lomakkeet
Lukiossa käytettäviä lomakkeita saat tulostettua Wilmasta kohdasta Lomakkeet. Lomakkeita löytyy myös OPOn huoneen viereisestä lomakehyllystä. Älä koskaan vie viimeistä lomaketta, vaan pyydä koulusihteeriä kopioimaan lisää.
Maksut
Opetus ja ateriat ovat lukiossa maksuttomia, mutta oppikirjat ja muut materiaalit ja työvälineet joudut itse hankkimaan. Kuvataiteen kursseille materiaaleja ostetaan usein yhteisostoin, jolloin se tulee halvemmaksi. Kursseilla kerätään maksu, joka vaihtelee kurssista toiseen. Se kattaa osan materiaalikuluista, ja koulu vastaa lopuista kustannuksista. Materiaalimaksu täytyy suorittaa heti kurssin alkaessa kansliaan. Maksua ei tarvitse maksaa, jos tuot itse tarvitsemasi materiaalit.
Opintotuki
Kela on asiantuntija opintotukeen liittyvissä asioissa. Ks. www.kela.fi -> henkilöasiakkaat -> opiskelijat. Opiskelijat voivat saada Kelasta erilaisia tukia peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Yksi tuista on opintotuki. Voit saada sitä päätoimisiin opintoihin lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai korkeakoulussa. Opintotuen määrä vaihtelee oppilaitoksesi, ikäsi ja asumismuotosi mukaan. Siihen vaikuttavat omat tulosi ja joissain tapauksissa myös vanhempiesi tulot. On tärkeä huomata, että opintotuen saaminen on myös sidottu opintojen etenemiseen. Opintotuki koostuu opintorahasta, opintolainan valtiontakauksesta sekä asumislisästä.
Opiskelijatodistus
Jos tarvitset erillisen todistuksen opiskelustasi Tiirismaan lukiossa, voit pyytää sen kansliasta.
Rehtori
Rehtori hoitaa hallintoon liittyvät asiat ja vastaa lukion toiminnasta. Hän myöntää mm. yli viiden päivän lomat ja luvat kurssien itsenäiseen suorittamiseen.
-
Tietotekniikka ja laskimet opinnoissa
Abitti
Sähköiset ylioppilaskokeet alkoivat syksyllä 2016 ja keväällä 2018 kaikki aineet kirjoitettiin jo sähköisesti. Abitti on ylioppilaslautakunnan oma sähköinen koeympäristö, jonka käyttöön tutustutaan lukio-opintojen aikana ja jota käytetään säännöllisesti myös kurssikokeiden tekemiseen. Sitä harjoitellaan myös lukion alussa olevalla tietotekniikan kurssilla. Sähköisissä kokeissa opiskelijalla tulee olla oma tietokone, laturi sekä mahdolliset lisävarusteet mukana. Kokeen alussa tietokone tulee tietotekniikan kurssilla opitulla tavalla käynnistää USB-muistilta DigabiOS:iin (ohjeet: https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-kaynnistaminen-usb-muistilta/ ).
Kaikki kokelaan koneen kiintolevyllä olevat tiedostot tulee olla varmuuskopioituna ennen kokeeseen tuloa. Vahingon sattuessa huoltoyhtiö eikä koulu vastaa millään tavoin varmuuskopiomattomien tietojen tuhoutumisesta, eikä tietojen katoamiseen liittyvistä välittömistä tai välillisistä seuraksista.
Sähköinen tiedonkulku
Rehtori, opettajat ja muu koulun henkilökunta tiedottavat asioista usein sähköisesti, siksi on tärkeää olla aktiivinen eri informaatiokanavien käytössä. Monet opiskelun kannalta keskeiset asiat löytyvät koulun nettisivuilta osoitteessa tiirismaanlukio.fi. Sieltä löytyvät mm. opinto-opas, kurssikuvaukset ja tapahtumakalenteri. Sivujen osiosta Opiskelijalle löytyy erityisesti opiskelua kosketettavaa asiaa, esim. koeviikkojen aikatauluja ja kurssitarjotin. Lisäksi opiskelijan on hyvä tarkistaa Wilman viestit ainakin kerran päivässä ja sähköpostikin on hyvä lukea säännöllisesti. Wilman lukemisessa avuksi on wilma-sovellus, jonka käyttöä opettajat suosittelevat.
Sähköiset kokeet
Sähköisissä kokeissa opiskelijalla tulee olla oma tietokone, laturi sekä mahdolliset lisävarusteet mukana. Jos opiskelijalla ei ole omaa konetta kokeessa, hän menettää koekerran ja tekee kokeen uusinnassa. Jos sinulla ei ole käytössäsi omaa tietokonetta koetta varten, ota yhteys opettajaan mahdollisimman pian (kokeen alkaessa on jo liian myöhäistä).
Sähköiset oppimisympäristöt
Koulussamme on käytössä eri kustantajien verkkopalveluiden lisäksi neljä sähköistä oppimisympäristöä: Microsoftin Office365, OnEdu, Opinaika ja Moodle. Kaikkiin oppimisympäristöihin pääsee kirjautumaan opiskelijatunnuksilla. Kaikkiin näihin löytyy linkit lukiomme kotisivujen yläpalkista. Eri oppikirjoihin voi myös liittyä omia oppimisympäristöjä ja niihin kirjaudutaan kunkin oppikirjan mukaisella tavalla.
Tunnukset
Ylioppilaskirjoitusten sähköistyessä myös monet koulun opetus- ja opiskelukäytänteet sähköistyvät. Jokaiselle opiskelijalle annetaan opintojen alussa AD-tunnus, jolla pääsee kirjautumaan viiteen eri ympäristöön: Wilmaan, Office365-pakettiin, joka sisältää myös sähköpostin, koulun oppilastietokoneille sekä OnEdu ja Moodle -oppimisympäristöihin. Tunnus on useimmilla opiskelijoilla muotoa etunimi.sukunimi ja se annetaan yhdessä sen käyttämiseen tarvittavan salasanan kanssa kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. HUOM! Office365 –palveluun kirjautuessa tunnus pitää kirjoittaa sähköpostiosoitteen muotoon: etunimi.sukunimi@edu.lahti.fi.
Salasanan vaihtaminen
Jos olet lisännyt ohjeiden mukaan puhelinnumerosi, pääset vaihtamaan salasanan itse. Puhelinnumeron rekisteröinnin jälkeen salasanan voi vaihtaa selaimen kautta https://login.microsoftonline.com -sivun Etkö pysty käyttämään tiliäsi? -linkin kautta. Oheisessa liitteessä (s.4->) tähän tarkemmat ohjeet. AD-salasanan nollaus onnistuu myös omasta O365-hallintapaneelista (sisäänkirjautuneena > Asetukset > Vaihda salasana. Salasana päivittyy muutaman minuutin viiveellä eri paikkoihin).
WiFi –yhteys
Koulurakennuksessa on opiskelijoille vapaassa käytössä oleva WiFi –yhteys, mikä mahdollistaa verkkopalveluiden käytön niin oppitunneilla kuin välitunneillakin. Opiskelija_Wlan verkkoon kirjaudutaan AD-tunnuksella.
Wilma
Wilma on opiskelijan ja koulun sähköiseen viestintään suunniteltu työkalu. Wilmaan saat oman käyttäjätunnuksesi (sama tunnus toimii monissa muissa koulun järjestelmissä, ks. yllä) ja salasanasi, samoin huoltajasi. Wilma toimii www-selaimella. Wilman avulla näet kurssivalintasi, suorituksesi ja työjärjestyksesi, teet kurssivalintasi ja voit tulostaa esim. opintorekisteriotteen. Jos salasanasi vanhentuu ja et pääse enää omalla koneella kirjautumaan Wilmaan, kirjaudu vanhoilla tunnuksillasi koulun koneelle ja vaihda salasana. Jos tämäkään ei auta, ota yhteyttä tietotekniikan opettajaan Suvi Haloseen.
-
Ryhmänohjaus
Ryhmänohjaaja
Jokaisella ryhmällä on oma nimetty ryhmänohjaaja. Ryhmänohjaaja pitää ryhmänohjaustuokiot ja on ensimmäinen henkilö kenen puoleen voit kääntyä joka tilanteessa.
RO-tuokio
Ryhmänohjaustuokiot pidetään kerran jaksossa noin kaksi päivää kokeiden palautuksen jälkeen klo 11.45 – 13.00. Ryhmänohjaustuokioissa käsitellään sekä lukio-opintoihin liittyviä että koulun ajankohtaisiin tapahtumiin liittyviä asioita. Tuokion aikana opiskelijan on käytävä Wilmassa katsomassa jaksotodistuksensa, jotta hän saa selville edellisen jakson kurssien arvosanat sekä mahdolliset x-merkinnät ja ilmoittautuu uusintakuulusteluihin.
Ryhmänohjaustuokiot kuuluvat osana ryhmänohjauskurssiin OP7. Kurssin suorittamiseen kuuluu aktiivinen osallistuminen tuokioihin ja koulun järjestämiin juhliin ja erilaisiin yhteisiin tapahtumiin. Kurssisuoritusta ei saa, ellei osallistu vaadittaviin tilaisuuksiin. Ryhmänohjaaja seuraa osallistumista. Lisäksi ryhmänohjaajat pitävät lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille ainakin 1. – 2. jaksoissa lyhyempiä RO-tuokioita tiistaisin ruokatunnilla.
Ryhmänohjaajat ja kotiluokat lukuvuonna 2020.2021
1A Anna-Elina Tikkanen auditorio, 1B Suvi Halonen 211, 1C Kirsi Saarinen 108, 1D Toni Koljonen 121, 1E Pauliina Mantsinen 224
2A Ulla Hakola-Renko luentosali, 2B Mika Kolamo 106, 2C Terttu Simonen 105, 2D Pauliina Järvelä 102, 2E Heikki Leskinen 223
3A Hanna Mikkola 210 , 3B Petri Vuorinen 103, 3C Annika Lahti 212, 3D Timo Laitila 101, 3E Ulpu Korkeamäki 107
4 Liseli Dahlström 204
-
Opiskelijakunta
Kaikki lukion opiskelijat kuuluvat opiskelijakuntaan.
Opiskelijakunnan hallitus
Opiskelijakunnan hallitus valitaan vuosittain tammikuussa. Opiskelijakunnan hallituksen tehtävänä on hoitaa opiskelijoiden asioita kouluyhteisössä ja lisätä heidän viihtyisyyttään. Opiskelijakuntatoiminta on omaa aktiivista toimintaa, joka on käytännössä mm. koulun perinteiden ylläpitämistä, tempauksia, tapahtumia ja jokapäiväiseen toimintaan vaikuttamista koulussamme. Opiskelijakunnan hallitus valitaan yleensä tammikuussa opiskelijakunnan yleiskokouksessa. Opiskelijakunnan ohjaava opettaja on lehtori Ruusa Einiö.
Nykyinen hallitus:
- Puheenjohtaja:
- Varapuheenjohtaja:
- Sihteeri:
- Lokero-/automaattivastaava:
- Rahastonhoitaja:
- Tapahtumavastaavat:
- Huonevastaava:
Opiskelijakunnan huone
Opiskelijakunnalla on käytössä oma huone 220 rakennuksen toisessa kerroksessa. Huoneessa on opiskelijoiden käytössä kahvinkeitin ja mikroaaltouuni.
-
Tutorit
Tutorit ovat lukion vanhempia opiskelijoita, jotka ovat saaneet tutorkoulutuksen ja auttavat toista opiskelijaa mielellään kaikissa kouluun liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Tutorin puoleen voi kääntyä vaikkapa silloin, kun kohtaa ongelmia kurssivalinnoissa, lukujärjestyksen teossa tai on muuten hukassa koulun käytänteissä. Tutor pyrkii auttamaan opiskelijaa ottamaan itse vastuun opiskelustaan jo lukio-opintojen alkuvaiheessa. Tutorit edesauttavat myös uusien opiskelijoiden keskinäistä tutustumista. Tutorit ovat keskeisessä roolissa uusien opiskelijoiden ryhmäytymisessä. Tutorit pyrkivät ryhmänä luomaan mukavan ja turvallisen ilmapiirin, joka lisää jokaisen viihtyvyyttä koulussamme.
Tutortoiminta sopii kaikille, jotka haluavat auttaa toisia opiskelijoita ja ovat yhteistyökykyisiä. Aktiivisesta tutortoiminnasta saa erillisen todistuksen ja kurssisuorituksen. Uusien tutorien haku järjestetään vuosittain keväällä. Tutorohjaajana toimii Ulpu Korkeamäki.
Lukuvuoden 2020-2021 tutorit ovat:
1A
Pipsa Jalonen
Eveliina Jokinen
Kerttu Pänkäläinen
Valtteri Vitikainen
1B
Manu Heinonen
Viivi Vesanen
Milja Virtanen
1C
Ida Kääriäinen
Sina Lehtinen
Monica Saarinen
1D
Minni Kymäläinen
Anni Lehtomäki
Deniz Pekesen
1E
Tony Hämäläinen
Carolin Lepp
Emilia Pesonen
-
Opiskeluohjeita
1. Opettele opiskelemaan
Tärkeintä on oppia etsimään tietoa. Lukiossa ei selviä kunnolla yksittäisten tietojen muistamisella, vaan opiskelija tarvitsee kykyä yhdistellä eri aineissa ja kursseissa opittuja asioita loogisiksi kokonaisuuksiksi. Tätä taitoa ei opi ilman harjoittelua. Opettajat neuvovat aineisiinsa sopivia opiskelumenetelmiä, mutta opiskelija joutuu itse etsimään hänelle sopivimman opiskelutavan. Opiskelijan on syytä miettiä, miten hän järjestää tehokkaimmin opiskelun ja vapaa-ajan harrastukset. Tuloksia ei ratkaise se, kuinka monta tuntia työskentelee, vaan kuinka tehokkaasti toimii.
2. Osallistu opetukseen
Kaiken oppimisen lähtökohta on aktiivinen läsnäolo tunneilla ja opetuksessa. Aktiivisuus on osoitus paitsi osaamisesta, myös halusta vaikuttaa oppitunnin joustavaan etenemiseen. Näin opiskelija edistää myös muiden oppimista. Tunnit kuluvatkin nopeammin, kun on koko ajan mukana. Opiskelijan tuntiaktiivisuus eli jatkuva näyttö vaikuttaa myös kurssin arviointiin.
Opiskelijan kannattaa kysyä opettajalta rohkeasti, jos jokin asia jää epäselväksi. Opettajalta voi pyytää tukiopetusta hyvissä ajoin ennen koeviikkoa.
3. Tasoita työmääräsi
Kun opiskelija tekee lukujärjestystä, kannattaa rytmittää eri aineiden opiskelumäärä siten, että jaksojen kurssimäärä ei paisu liian suureksi. Jakson päättyminen koeviikkoineen tulee usein yllättävän nopeasti, joten parhaiten siihen varautuu tekemällä säännöllisesti kotitehtävät ja lukemalla läksy ja tunneilla käydyt asiat, jolloin kokeeseen valmistautuminen on opitun kertaamista. Kirjoitelmat, aineet yms. on palautettava määräaikaan mennessä, joten aloita niiden tekeminen ajoissa. Kaikkien kurssiin kuuluvien suoritusten on oltava tehty ja palautettu viimeistään valmistelutunnille, muutoin kurssi keskeytyy.
4. Ota selvää asioista
Opiskelijan kannattaa tutkia opinto-opasta tarvittaessa ja seurata ilmoitustaulun ja infotelevisioin tiedotteita sekä Wilman viestejä. Jos et löydä tarvitsemaasi tietoa niistä, kysy. Jos joudut olemaan poissa, huolehdi siitä, että anot poissaolon riittävän ajoissa joko ryhmänohjaajaltasi tai rehtorilta (yli kolmen päivän poissaolo.
5. Noudata aikatauluja
Yhteistyön sujumisen ja yhteisten tavoitteiden saavuttamisen takia sovittuja aikatauluja tulee noudattaa.
6. Älä luovuta
Kaikki ei aina valitettavasti suju suunnitelmien mukaan, mutta älä anna periksi. Aineenopettajan lisäksi tutorit, ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja sekä rehtori auttavat tarvittaessa.
-
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkintoon liittyvät tiedot löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/tiedote-kokelaille.