Kannettava tietokone: lukio-opiskelijan oma työväline
Tietotekniikkaa tarvitaan päivittäisessä opiskelussa niin koulussa, kuin kotonakin. Lukion oppitunneilla käytetään paljon sähköisiä oppimisympäristöjä, kurssikirjoja, internetin aineistoa ja sosiaalisen median palveluja tiedonhankintaan ja työskentelyyn. Opiskeluun tarvitset oman kannettavan tietokoneen ja sen täytyy olla mukana oppitunneilla. Läppäreiden ja muiden laitteiden viihdekäyttö ja muu tuntityöskentelyyn liittymätön käyttö on kuitenkin kiellettyä oppituntien aikana.
Lahden lukiossa toimii langaton OpetusWlan- verkko ja sinne kirjaudutaan omilla AD-tunnuksilla.
Lahden lukioiden opiskelijat voivat asentaa maksutta Microsoft Office -toimisto-ohjelmiston (Word, Excel, PowerPoint…) viidelle käyttämälleen laitteille. Lisäksi suositellaan asentamaan maksuttomia avoimen lähdekoodin ohjelmia, jotka käydään läpi tietotekniikan kurssilla.
Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksiin löytyvät ylioppilaslautakunnan sivuilta (www.ylioppilastutkinto.fi) ja opettajilta saat tarkempia ohjeita opetuksessa tarvittavien maksullisten ohjelmien hankinnasta.
Millainen kone?
Lukio-opinnoissa tarvitaan tietokonetta ensimmäisestä päivästä lähtien. Lukio ei kuitenkaan määrää merkkiä, mallia, kokoa tai laitteen käyttöjärjestelmää. Tiettyjä suosituksia voimme kokemusten perusteella antaa:
Lyhyesti: Perusläppäri. Mallilla tai merkillä ei ole väliä, kunhan se täyttää ylioppilastutkintolautakunnan vaatimukset päätelaitteelle (https://www.ylioppilastutkinto.fi/maaraykset/yleiset-maaraykset-ja-ohjeet Kokelaan tietokonetta koskevat ohjeet, liite 2).
Vaatimuslistan perusteella asiantunteva myyjä Lahden tietotekniikkaliikkeessä osaa neuvoa oikeanlaisen koneen hankinnassa. Selvitä konetta ostaessasi myös takuu/huoltosopimus ja onko koneella vaihto-/ palautusoikeutta, jos kone ei täytäkään vaatimuksia. Vaikka yritys mainostaisi konetta Abittiin yhteensopivana, se ei sitä pakolla ole ja koneen on siis toimittava Abitissa, jotta voit sillä lukiossa työskennellä. Suosittelemme siksi koneen ostamista mahdollisimman lähellä koulun alkua, jotta mahdollinen palautusaika ei kerkeä umpeutua ennen koneen testaamista Abitissa.
Vähimmäisvaatimukset koneelle ovat:
- Prosessori: 64-bittinen x86-prosessori. Yksiytimisen prosessorin kellotaajuuden suositus 2 GHz tai enemmän.
- Keskusmuisti: Vaatimus 4 Gt tai enemmän
- BIOS/UEFI: Mahdollisuus käynnistää käyttöjärjestelmä USB-muistilta
- Näyttö: Tietokoneen näytön tulee olla resoluutioltaan vähintään 1360×768. Näytön koon on oltava alle 18
- Mahdollisuus liittää kuulokkeet ja mikrofoni joko USB-liitännän tai 3,5 mm:n pistokkeiden avulla.
- HUOM! Päätelaitteen lisälaitteet eivät voi käyttää radiotaajuuksia (esim. Bluetooth)
Suosituksia läppärin hankintaan:
- Tärkein ominaisuus: Laitteen tulee käynnistyä USB-muistilta (UEFI / BIOS, USB Boot)
- Mahdollisimman kevyt ja kestävä. Konetta liikutellaan päivän aikana ja se avataan ja suljetaan useita kertoja.
- Näytön koko 13 – 15 tuumaa, niin että kone mahtuu reppuun muiden opiskelutarvikkeiden kanssa.
- Hyvä akun kesto, koska lataaminen päivän aikana ei ole aina mahdollista.
- Vähintään 2 USB-liitäntää, mielellään 3.
-
- Jos koneessa on vain USB-C-paikkoja, tulee sinun hommata myös sovitin USB-tikkua varten.
- Uuden laitteen hintaluokka 300-1100
- Yksi vaihtoehto toimivan koneen ostoon on tutkia YTL:n tilastoa sähköiseen järjestelmään käynnistyneistä koneista(fi/hwdata/) ja tehdä valinta sieltä.
- Huomiothan, että uusiempien Macbook, Macbook Air ja Macbook Pro -koneiden kanssa on ollut ongelmia Abitin kanssa.