SUOMI TOISENA KIELENÄ (S2)
Mikäli opiskelijan äidinkieli on muu kuin suomi, hän voi valita äidinkielen ja kirjallisuuden oppimääräksi suomen toisena kielenä (S2) ja suorittaa päättökokeena suomi toisena kielenä -ylioppilaskokeen.
Pakolliset kurssit suoritetaan numerojärjestyksessä ja vuositasosuosituksen mukaisesti, valinnaiset vuositasosuosituksen mukaisesti. Oppimäärää kesken lukio-opintojen vaihtavien ja ylioppilaskirjoitusten suomi toisena kielenä -kokeeseen osallistuvien on käytävä kurssi 6. Valinnaisia kursseja 8 ja 9 järjestetään vuorovuosin, mikäli opiskelijat niitä valitsevat. Kurssi 7 toteutetaan integroituna vastaavaan suomi äidinkielenä -kurssiin (ÄI7). Poikkeukset suosituksista ovat perustellusti mahdollisia, ja niistä on sovittava erikseen opettajan kanssa.
Kaikki kurssit arvioidaan arvosanalla.
Kurssien opetus on Kannaksen lukiolla.
Suositeltava kurssijärjestys
1. lukuvuosi: pakolliset kurssit 1, 2 sekä syventävä 7
2. lukuvuosi: pakolliset kurssit 3, 4 sekä syventävät 7, 8, 9
3. lukuvuosi: pakollinen kurssi 5, 6 sekä syventävät 8, 9
Pakolliset kurssit
S21. Perusteet hallintaan
Kurssilla perehdytään lukion opiskelukulttuuriin ja suomen kielen opiskelutekniikkaan sekä kartoitetaan opiskelijan kielitaitoa. Keskeistä on opiskelija itse: hänen taustansa ja kokemuksensa, kahden kielen ja kulttuurin keskellä eläminen. Kurssilla harjoitellaan asiatyylistä esitystapaa niin suullisesti kuin kirjallisesti, opitaan lukustrategioita ja kirjoitetaan aineistopohjaisia tekstejä. Kielen rakenteista kerrataan ja syvennetään äänne- ja muoto-opin osaamista, erityisesti verbejä.
S22. Kieli käyttöön
Kurssilla harjoitellaan kielenkäyttöä erilaisissa tilanteissa sekä laajennetaan kielitaitoa ja kulttuurituntemusta erilaisilla asia- ja kaunokirjallisilla teksteillä. Kurssilla harjoitellaan opiskelun vaatimia tiedonhakutaitoja sekä hankitun tiedon suullista ja kirjallista raportointia. Kurssilla pidetään valmisteltu suullinen puhe-esitys. Kielen rakenteista keskeisiä ovat nominit, lausetason perusrakenteet sekä sananmuodostuskeinot.
S23. Kielellä vaikutetaan
Kurssilla opiskellaan suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin keinoja vaikuttaa ja ilmaista mielipiteitä. Tarkastelun kohteena ovat erityisesti median vaikuttavat tekstit sekä vaikuttavat kaunokirjalliset tekstit. Kurssilla analysoidaan erilaisia mielipidetekstejä ja tarkastellaan kielen vaikutuskeinoja sekä opitaan perustelemaan omia mielipiteitä niin suullisesti kuin kirjallisestikin. Kielen rakenteista keskeisiä ovat nominaalimuodot ja lauseenvastikkeet, osin myös sijamuotojen merkitystehtävät, vertailumuodot ja rektioseikat.
S24. Syvemmät tekstitaidot
Kurssilla käytetään runsaasti erilaisia media- ja muita tekstejä, joiden avulla laajennetaan kielitaitoa, sanavarastoa ja kulttuurituntemusta. Kurssin painopiste on lukemisessa ja kirjoittamisessa. Kurssilla tuotetaan tekstejä erilaisista aineistoista, referoidaan tekstejä sekä käytetään tekstejä luovan kirjoittamisen materiaalina. Kielen rakenteista syvennetään ja täydennetään sijamuotojen merkitystehtävien, vertailumuotojen ja rektioseikkojen hallintaa. Tarkastelun kohteena kaiken kaikkiaan on kirjoitettu kieli rakenteineen ja ominaispiirteineen, myös oikeakielisyys.
S25. Suomalainen kulttuuri tutuksi
Kurssilla tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin, erityisesti kirjallisuuteen sekä muihin taiteisiin, ja opitaan hyödyntämään mediaa kulttuurin välittäjänä. Kurssilla tutustutaan Suomen kirjallisuuden vaiheisiin pääpiirteissään ja varmennetaan kirjallisuuden keskeisten lajien tuntemusta. Kurssin ohjelmaan kuuluu opintokäynti tai taide-esityksen katsominen, esimerkiksi teatterikäynti, sekä yhden suomalaisen kirjailijan ja hänen teoksensa esittely. Kielen rakenteita kerrataan ja syvennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
S26. Kohti toimivaa kaksikielisyyttä
Kurssilla kerrataan suomi toisena kielenä -oppimäärän sisältöjä, erityisesti vaativia kielen rakenteita, sekä syvennetään kirjakielen hallintaa ja kartutetaan sanastoa. Erityisesti kurssilla harjoitellaan suomi toisena kielenä -ylioppilaskokeen tehtävätyyppejä ja valmistaudutaan muutenkin kokeen vaatimuksiin. Käsitystä suomalaisuudesta vahvistetaan esimerkiksi suomalaisen kirjallisuuden, elokuvan tai kuvataiteen keinoin.
Syventävät kurssit
S27. Puhekieli tarkasteluun
Kurssilla keskitytään puheviestintään ja perehdytään suomen puhekielen ominaispiirteisiin sekä suomalaiseen puhekulttuuriin. Kurssilla harjoitellaan käytännönläheisesti erilaisia opiskelu-, työ- ja arkielämän esiintymis- ja ryhmäviestintätilanteita yhdessä äidinkielisten opiskelijoiden kanssa. Kurssi antaa keinoja hallita esiintymisjännitystä, rohkeutta ilmaista itseään suomen kielellä ja valmiuksia lukion vapaaehtoisen puheviestintätaitojen päättökokeen suorittamiseen.
S28. Erilaisten tekstien kirjoittaminen
Kurssilla syvennetään ja monipuolistetaan kirjallisen ilmaisun taitoja, varmennetaan erityisesti kirjoitetun kielen rakenteiden hallintaa ja harjaannutaan kirjoitusprosessiin. Kurssilla kirjoitetaan monipuolisesti erilaisia tekstejä, jotka valitaan opiskelijoiden tarpeen ja kiinnostuksen mukaan. Tällaisia tekstejä ovat esimerkiksi hakemus, valitus, kommentti, analyysi, arvostelu sekä erilaiset luovat tekstit, kuten runo. Kurssi valmentaa monipuolisesti myös suomi toisena kielenä -ylioppilaskokeeseen.
S29. Tekstien maailmassa
Kurssilla syvennetään ja monipuolistetaan lukemisen taitoa, erityisesti taitoa lukea eläytyvästi ja erittelevästi sekä kartutetaan sanastoa. Kurssilla luetaan runsaasti erityyppisiä tekstejä, mutta painopiste on niin suomalaisissa kuin muidenkin kulttuurien kaunokirjallisissa teksteissä. Kurssilla keskustellaan ja kirjoitetaan kirjallisuudesta ja tehdään kirja- tai teosesittelyjä. Mahdollisuuksien mukaan opiskelija perehtyy myös oman kulttuurinsa kirjallisuuteen ja esittelee sitä muille. Kurssi valmentaa monipuolisesti myös suomi toisena kielenä ylioppilaskokeeseen.