Ohjeistusta yo-kirjoituksiin syksylle 2019

Ohjeistusta yo-kirjoituksiin syksylle 2019:

Tarkat ohjeet kokeisiin löydät YTL:n sivuilta: www.ylioppilastutkinto.fi kohdasta ”Määräykset ja ohjeet”, josta löytyvät sekä yleiset että koekohtaiset ohjeet. Sivustolla klikkaamalla yläpalkista ”ylioppilastutkinto”, löydät YTL:n ”tiedote kokelaille”-kirjeen. Lue se!

Sähköiseen yo-kokeeseen osallistuvien opiskelijoiden on osattava itse käynnistää abitti-koe tietokoneella. Jos et ole tehnyt abitti-koetta aikaisemmin tietokoneellasi, on sinun testattava etukäteen abitti-kokeen käynnistys lukiolla ennen yo-koetta! Apua abitti-testaukseen saat lukion tietotekniikan harjoittelijalta (työhuone 324, 3. kerroksessa). Jokainen tulee testaamaan oman tietokoneen, kuulokkeiden ym toimivuuden Kannaksen lukion liikuntasaliin perjantaina 13.9.klo 13.15. Tietokone, virtajohto, langalliset kuulokkeet ja langallinen hiiri (sekä mahdollinen adapterijohto) on otettava mukaan testaukseen (ja tietysti myös yo-kokeeseen).

Selvitä missä koe pidetään ja ole koepaikalla viimeistään klo 8.00. Ahtialaan pääset Lahden keskustasta busseilla nro 2 ja 3. Jos tulet omalla autolla Ahtialan koululle, parkkeeraa autosi Sepänniemen urheilukentälle kaukalon itäpuolelle. Urheilukentältä on matkaa Ahtialan koulun pihaan pyörätietä pitkin noin 200 metriä. Käy tutustumassa jo etukäteen Ahtialan koulun ympäristöön, jotta osaat mennä oikeaan paikkaan. Yo-kokeisiin osallistuvat päästetään sisään sivuovesta, joka on koulun parkkialueen vieressä. Ahtialan koulun pihaan ei saa kukaan opiskelijoista pysäköidä, sillä paikoitusalue on varattu Ahtialan koulun henkilökunnalle. Ahtialan koulun osoite on Purorinteenkatu 4, 15320 Lahti.  Voit ottaa kokeeseen mukaan korvatulpat, sillä liikuntasalin vieressä on ruokailuaula ja sieltä voi mahdollisesti kuulua ääniä liikuntasaliin.

Koesaliin saa tuoda vain tietokoneen, (lisäksi virtajohto, langalliset kuulokkeet ja hiiri sekä adapterijohto, jos tietokoneeseen sellainen tarvitaan), henkilöllisyystodistuksen, kirjoitustarvikkeet (kynät, viivoitin, mahdollisesti värikyniä, kumi, harppi, astemitta) ja eväät (kirkkaaseen, läpinäkyvään rasiaan pakattuna, hedelmät kuorittuna, etiketit poistettu tai teksti piilotettu teipin alle). Vaatteissa ei saa olla tekstejä. Jos sinulla on lääkärin määräämiä lääkkeitä tai tarvitset esim. särkylääkettä, niin tuo lääkkeet mukanasi. Matkapuhelinta, rannekelloa tai älykelloa ei saa tuoda koesaliin! (=vilpin yritys, kokeiden hylkääminen). Avaimet, kukkarot tms. kerätään salin eteen pahviseen rasiaan penkille.

Jos kokeessa on sallittua käyttää laskinta ja taulukkoa, ne on tuotava Tiirismaan lukion kansliaan (laskimessa ja taulukossa molemmissa oltava nimitarra) koetta edeltävänä arkipäivänä ennen klo 12.00 (maantiede, fysiikka ja kemia).                                               

ET SAA TUODA KOESALIIN MITÄÄN OMIA PAPEREITA! Koepaperit ovat valmiina pöydälläsi ja nenäliinoja saat valvojilta.

 • Sinulla on oltava kokeessa mukana henkilöllisyystodistus ja esitettävä se valvojille.
 • Liikuntasalissa voi olla vetoisaa ja viileää: lämpimät vaatteet kokeeseen (neuleet, villasukat), Ota kunnon eväät kokeeseen!
 • Aina kun sinulla on asiaa koesalissa, viittaa ja odota, että valvova opettaja tulee luoksesi. Opettaja saattaa sinut myös wc:hen. Vain yksi opiskelija saa liikkua salissa kerrallaan, joten odota rauhassa omaa vuoroasi. Kun olet saanut kokeen valmiiksi, muista lopettaa koe. Yksi opiskelija kerrallaan palauttaa kokeet/muistitikut ja konseptit salin edessä näyttämöllä olevalle valvojalle. Kun valvoja ilmoittaa koeajan loppuneen, et saa enää jatkaa tehtäviin vastaamista ja kirjoittamista. Kirjoita heti kokeen alussa omat henkilötietosi luonnostelupapereihin. Seuraa ajan kulkua, jotta osaat jakaa ajan oikein eri tehtävien kesken.
 • Käytä aika hyödyksesi! Tarkista lopuksi vastauksesi, jos aikaa vielä on. Onnea kokeisiin! : )

Jos et pääse kokeeseen (sairaus), lähetä tekstari rehtorille p. 050-5391680 (ja hanki lääkärintodistus sairaudesta yo-koepäivälle!). 

 

Syksyn 2019 yo-kokeet:

Paikalla oltava klo 8.00!

ma 16.9. Vieras kieli lyhyt oppimäärä, Kannaksen lukio

ke 18.9. Äidinkieli lukutaidon koe, Kannaksen lukio

pe 20.9.  Vieras kieli, pitkä oppimäärä, Ahtialan koulu

ti 24.9. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä, Kannaksen lukio

to 26.9. Reaali I, psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia. Ahtialan koulu

pe 27.9. toinen kotimainen kieli ruotsi, pitkä ja keskipitkä. Kannaksen lukio

ti 1.10. Äidinkieli, kirjoitustaidon koe, suomi toisena kielenä, Kannaksen lukio

to 3.10. Reaali II, uskonto, ET, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto, Ahtialan koulu

 

OHJEET SALISSA KOKELAILLE ENNEN SÄHKÖISEN YO-KOKEEN ALKUA

 • Tarkista, ettei sinulla ole matkapuhelin mukana salissa. Myöskään älykelloa ei saa olla!
 • Jos tulee jokin ongelma kokeen suorittamisessa, haluat wc:hen, tarvitset nenäliinoja tai lisää konseptipaperia, nosta käsi reilusti ylös (vain yksi voi käydä kerrallaan toiletissa)
 • Kun lähdet wc:hen, kytke tietokoneen näytönsäästäjä päälle (=näytön yläreunassa oleva lukon kuva)
 • Kokeen aikana äänenvoimakkuutta voi säätää äänitestillä. Äänitestin saa esiin klikkaamalla näytön oikeassa ylänurkassa olevaa kuulokekuvaa
 • Käytä aika hyödyksesi. Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.00, mutta toivottavasti jokainen käyttää täydet kuusi tuntia kokeen tekemiseen. Nyt ei saa olla kiire!
 • Kun olet saanut tehtyä kokeen valmiiksi, muista päättää koe. Palauta näyttämön valvojalle: nimiliuska, USB-tikku ja luonnospaperit nimellä (jos olet käyttänyt konsepteja). Palauta myös lukiolta mahdollisesti lainaamasi lisälaitteet. Jos olet unohtanut päättää kokeen, on sinun palattava takaisin paikalleen saliin, kirjauduttava koejärjestelmään ja päätettävä koe.
 • Salissa ei saa keskustella. Poistuminen salista tapahtuu hiljaa pukuhuoneiden kautta. Myös pukuhuoneissa on oltava hiljaa.