Vaihto-oppilaaksi Japaniin?
Tiirismaan lukiolla on ollut jo monen vuoden ajan pienimuotoista vaihtoa japanilaisen Mugokavan tyttökoulun kanssa. Tässä vaihdossa kaksi lukiomme tyttöä lähtee noin kolmeksi viikoksi Japaniin, asuu perheessä paikallisen opiskelijan luona ja käy koulua. Vastavuoroisesti opiskelija vastaanottaa japanilaisen tytön elo-syyskuussa, kun sieltä tulee meidän kouluumme kaksi opiskelijaa kolmeksi viikoksi. Opiskelijat maksavat itse matkansa, mutta koulu antaa matka-avustusta 100 euroa. Valintakriteerejä ovat mm. koulumenestys, hyvä englannin kielen taito, erityinen kiinnostus Japanin kieltä ja kulttuuria kohtaan, japanin kielen taito (ei välttämätön) sekä sosiaaliset taidot. Painotamme myös esiintymisvarmuutta ja suullista englannin kielen taitoa. Tarvittaessa hakijoita haastatellaan englanniksi.
Katso myös IPPO-hankkeen Facebook-sivu: https://www.facebook.com/ippohanke
Alla opiskelijamme Essi Toivarin kuvia ja kokemuksia Japani-vaihdosta.

Hei !
Meillä on joka vuosi Tiirismaan lukiossa tapana pitää joulun alla vaihtareiden Joulutori. Jokaisella vaihtomaalla on oma teemapöytänsä, jossa esitellään maan kulttuuria ja vaihtokokemuksia esitteiden, valokuvien ja tuliaisten muodossa. Usein vaihtarit myös myyvät leivonnaisia kerätäkseen rahaa tulevia vaihto-projektejaan varten!
Japanin teemapöytä on puhtaasti maan kulttuurin esittelyä varten. Kerron teille nyt hieman siitä, nämä valokuvat apunani!

Mukogawan tyttökoulussa vaihto-oppilaat saavat perinteisen teeseremonian yksityisopetusta. Siinä käytettävät välineet saa viedä kotiin vaihdon loputtua. Kaikki Japanissa olleet omistavat siis nämä esineet: teeseremoniassa käytettävä pieni viuhka, lautasliinoja, sekä koristeellisessa kotelossa leivonnaisten pilkkomiseen tarkoitettu veitsi. Meille opetettiin myös kimonon sitomista, koton soittamista ja origamien tekoa!

Kuvassa Japanin lipun kanssa on pieni peili ja kampa. Ne on ostettu Kiotosta yukatan kanssa käytettäviksi. Osakasta on vain tunnin junamatka Kiotoon, siellä kannattaa käydä ihailemassa temppeleitä ja vanhaa kaupunkia!

Viuhkassa on kuva Fuji -vuoresta, tuttavallisemmin Fuji-sanista, Japanin korkeimmasta vuoresta. Sitä ei ikävä kyllä Osakasta asti näe! Viuhkan alla on kuvia liikuntatunneilta sekä Mukogawan koulun päättötodistus, jonka jokainen vaihtari saa vaihto-ohjelman päätyttyä.

Kiotosta ostettu hyvännäköinen bento-rasia -jossa kaikki ei ole sitä miltä näyttää! Japanilainen ateria on korvattu kokonaan karkeilla, ja saatu näyttämään lounaalta. Tälläisiä -oikeita siis- Japanissa syödään kouluruoaksi. Joku perheenjäsenistä tekee riisin ympärille kootun aterian rasiaan, joka otetaan aamulla mukaan iltapäivällä syötäväksi. Japanissa koulut eivät tarjoa ilmaista ruokailua kuten Suomessa, myös koulupukuja käytetään. Mukogawan seifuku on todella söötti!

Yhden vaihtarin tuomat geta-sandaalit yukatan kanssa käytettäviksi. Hän oli ostanut ne yukatan kanssa Kiotosta, missä niitä on saatavilla kaikissa väreissä. Taustalla myös pussukan päällä muutamia Japanin jenin kolikoita. Huomaa, että 100 jeniä vastaa noin 70 senttiä euroissa, joten muutamalla kolikolla ei saa kovin paljon!

Valokuva on koulun vuosittaisesta konsertista. Se on aina kesäkuussa, eli jos sinulla käy tuuri ja host-siskosi kuuluu johonkin kerhoon jossa soitetaan soittimia, voit päästä katsomaan! Mukogawan kerhotoiminnan tytöt ovat erittäin taitavia, ja konsertti onkin melkoinen spektaakkeli.
Kuvassa keskellä nököttävä pieni patsas on Maneki neko. Se viittoo tassullaan ja tuo omistajalleen onnea eri elämänalueilla, kuten opiskelussa tai rahan saamisessa, riippuen siitä kumpaa tassua se käyttää.
Vaaleanpunaiset herkut ovat minun ostoksiani: oikealla Kioton yatsuhasheja, kanelinmakuisia keksejä joita mainostaa Geisha-harjoittelija Maiko, ja vasemmalla Pocky-tikkuja. Pockyja saa myös Lahdesta eri makuisina!

Valokuvia! Niitä kannattaa vaihdossa ottaa paljon, nähtävää on niin huimasti. Kuvissa poseerataan luokkakavereiden ja muiden vaihtareiden kanssa luokkahuoneissa, liukuhihnasushiravintolassa ja ikebana-tunnilla. Ikebana on Japanilaista kukkienasettelua, jota vaihtarit pääsevät myös opiskelemaan.
Vaaleanpunaiset pienet kuvat ovat purikura-kuvia, joita voi käydä ottamassa kavereiden kanssa purikura-laitteissa. Laite kirkastaa ihoa, suurentaa silmiä ja saa teidät näyttämään söpöiltä -ja ennen kuvien tulostamista niihin voi piirtää ja lisätä tarroja! Purikurien ottaminen on suurta huvia japanilaisten nuorten tyttöjen keskuudessa, ja usein shoppailukierroksen jälkeen niitä otetaan muistoksi. On myös erikoispurikuria, kuten cosplaypurikuria, joissa voi vuokrata lolita-mekon, meido-mekon tai cosplay-asun kuvan ottamista varten.

Lopuksi muutamia esitteitä vaihdosta.
Yleensä vaihto-oppilaita kierrätetään muissa Mukogawa-konsernin oppilaitoksissa sekä päiväkodissa! Pienet japanilaislapset ovat hurjan suloisia! Vasemmalla myös lukujärjestys, joka kannattaa pyytää englanninkielisenä, muuten sen noudattaminen voi olla hieman hankalaa.
Oikealla käsikirja School camp-reissua varten. Kolmipäiväisellä retkellä asutaan leirintäkeskuksessa, opetellaan tekemään ruokaa, urheillaan ja pidetään hauskaa! School camp osuu aina kesäkuulle, jolloin myös vaihto-oppilaat saavat mahdollisuuden päästä mukaan.
Toivottavasti nautit tästä esittelystä ja opit jotain uutta! Kannattaa lähteä vaihtoon Japaniin, kokemus on aivan uskomaton!
Essi Toivari